Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2008

Δακτυλικά αποτυπώματα για τα εξάχρονα παιδιά!

Πράσινο φως για να φακελώνονται ακόμα και παιδάκια έξι ετών άναψε η κυβέρνηση δίνοντας τη συγκατάθεσή της να καταγράφονται τα δακτυλικά τους αποτυπώματα στα νέα βιομετρικά - ηλεκτρονικά διαβατήρια της Ε.Ε.!
Κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας μικτής επιτροπής της Ε.Ε. (SCIFA) όλα τα κράτη μέλη, όχι μόνο συμφώνησαν στην αποθήκευση των δακτυλικών αποτυπωμάτων των ανηλίκων, σε ειδικό τσιπ των νέων ευρωπαϊκών διαβατηρίων, αλλά τα στοιχεία αυτά να αποθηκεύονται για λόγους ασφαλείας των ταξιδιωτικών εγγράφων και εκτός των διαβατηρίων σε νέες αδιευκρίνιστες βάσεις δεδομένων που θα λειτουργούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Η μόνη χώρα που διαφώνησε επί της ουσίας ήταν η Αυστρία, η οποία επικαλέστηκε τις οικονομικές συνέπειες από την υποχρέωση του κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως ηλικίας, να κατέχει διαβατήριο ή άλλο ταξιδιωτικό έγγραφο.
Ελαφρά διαφοροποιημένη εμφανίστηκε η Γερμανία, η οποία μαζί με την Αυστρία ζήτησε η καταγραφή των δακτυλικών αποτυπωμάτων μετά την ηλικία των 12 ετών, ενώ η Γαλλία, η Τσεχία και η Πορτογαλία ξεπέρασαν και το πλέον οργουελικό σενάριο ζητώντας την καταγραφή των αποτυπωμάτων, ακόμα και για παιδιά μικρότερα των έξι ετών, όταν αυτό είναι τεχνικά δυνατό!
Σύμφωνα με την επιτροπή των ειδικών, τα δακτυλικά αποτυπώματα που συγκεντρώνονται από τα παιδιά ηλικίας έξι ετών, μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά για την επιβεβαίωση της ταυτότητάς τους. Έκρινε επιπλέον αναγκαίο, κάτι που τελικά συμπεριελήφθη στην πρόταση αλλαγής του σχετικού κανονισμού, να αποφασιστεί αν τα κράτη μέλη θα μπορούν να συγκεντρώνουν αποτυπώματα και από παιδιά κάτω των έξι ετών στη βάση εθνικής νομοθεσίας όπου αυτό επιτρέπεται!
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μετά τις γενικευμένες παρακολουθήσεις πολιτών με κάμερες πάσης φύσεως και παντός καιρού, μετά το ευρωφακέλωμα όπου με το πρόσχημα της ασφάλειας καταπατάται και η στοιχειώδης προστασία των προσωπικών δεδομένων, τώρα πλέον ανοίγει ο δρόμος και για την παρακολούθηση νηπίων! Άντε, με το καλό και στα βρέφη...

Δεν υπάρχουν σχόλια: