Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2008

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ¨ΕΜΦΑΝΙΣΙΜΕΣ¨ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό κατέθεσε στις 17/3/2008 η βουλευτής Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς σχετικά με την πρόσληψη ''εμφανίσιμων'' γυναικών για προώθηση προϊόντων από την HELEXPRO.

Η ερώτηση θα συζητηθεί την Πέμπτη 20/7/2007

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Η εταιρεία Helexpro, προέκυψε από την Helexpo που ως γνωστό είναι ο εθνικός εκθεσιακός φορέας της Ελλάδας και ένας από τους μεγαλύτερους οργανωτές εκθέσεων, συνεδρίων και πολιτιστικών εκδηλώσεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Σε Δελτίο Παραγγελίας της εταιρείας για την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού ζητείται υπάλληλος για προώθηση των προϊόντων, με τον χαρακτηρισμό ''απλά εμφανίσιμη'' και ''ιδιαίτερα εμφανίσιμη'' η οποία μάλιστα ανακοινώνεται ότι θα προσληφθεί με διαφορετική αμοιβή! Μάλιστα, αυτή η αναζήτηση-προώθηση των πωλητριών, σύμφωνα με μαρτυρίες εκθετών, γινόταν με διανομή διαφημιστικού υλικού κατά τη διάρκεια της έκθεσης Infacoma το χρονικό διάστημα 21-24 Φεβρουαρίου 2008 στη Θεσσαλονίκη!

Όλες αυτές οι υπάλληλοι που είναι νέες εργαζόμενες γυναίκες, που δουλεύουν δίπλα- δίπλα, στην ίδια δουλειά, τις ίδιες ώρες, με όλες τις άλλες, έχουν τις ίδιες ανάγκες και υφίστανται την ίδια κούραση ψυχική και σωματική, θα αμείβονται διαφορετικά, με κριτήρια καλλιστείων. Πρόκειται για μια περίπτωση αντιμετώπισης νέων γυναικών ως εμπόρευμα.

Το νομοθετικό πλαίσιο της χώρας δεν επιτρέπει να γίνονται, ιδιαίτερα από δημόσιο φορέα, τέτοιου είδους σεξιστικές διακρίσεις απέναντι σε εργαζόμενες και εργαζόμενους.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

* Θα προχωρήσει στην προστασία της προσωπικότητας των γυναικών και τη διασφάλιση της βασικής αρχής του εργατικού δικαίου, δηλαδή την «ίση αμοιβή για ίση εργασία», ώστε να μην ισχύει με κριτήριο την εμφάνιση, οποιαδήποτε διάκριση.

* Με ποια μέτρα θα κατοχυρωθεί η παραπάνω αρχή, ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον ανάλογες περιπτώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: