Τετάρτη, 14 Μαΐου 2008

«Αγριεύουν» ριάλιτι και τηλεπαιχνίδια

«Αγριεύουν» ριάλιτι και τηλεπαιχνίδια
Κυριακή, 11.05.08
από www.e-tipos.com

Νυστέρια, ανιχνευτές ψεύδους και μετακινούμενοι μεσαιωνικοί τοίχοι για ανθρώπινους στόχους. Η τηλεόραση εξοπλίζεται με νέα εξαρτήματα, ενσωματώνει πρακτικές κατασκοπικών μυθιστορημάτων και στήνει το δικό της εργαστήρι των Τζέκιλ και Χάιντ σε μία εξωραϊσμένη εξίσωση τρόμου που παράγει θέαμα.

The show must go on. Και όταν οι πρακτικές τού όχι μακρινού παρελθόντος εξαϋλώνονται από την απουσία ενδιαφέροντος, το φιλοθεάμον κοινό –έτσι είναι, αφού έτσι νομίζουν- διψά για επέκταση των ορίων. Τα κανάλια πρόθυμα βγαίνουν στις λαϊκές τηλεοπτικές αγορές του εξωτερικού για να συλλέξουν από τα εκεί καλάθια την τελευταίας κοπής πραμάτεια… πραγματικών προγραμμάτων, λέγε με ριάλιτι. Οσο πιο αληθινό τόσο πιο ελκυστικό.

Η αγωνία των ανθρώπων της τηλεόρασης να συλλάβουν στο φιλμ μικρές πραγματικότητες στην πιο αυθεντική τους στιγμή γίνεται μανία. Και οι καταστάσεις που σκηνοθετούνται για ανυποψίαστους εθελοντές όλο και πιο σατανικά υπολογισμένες. Πόσα λεπτά ωφέλιμου τηλεοπτικού χρόνου θα παράξει η ιστορία μιας μητέρας τεσσάρων παιδιών, που αναγκάζεται να απομονωθεί από την οικογένειά της επί μήνες προκειμένου να κάνει δωρεάν τις πλαστικές επεμβάσεις που θα σβήσουν από πάνω της τα σημάδια της ταλαίπωρης ζωής που πέρασε μέχρι να ξαναγυρίσει δίπλα τους;

Πόσα δευτερόλεπτα θα κρατήσει την ανάσα του ο τηλεθεατής όταν ο άνδρας –συνδεδεμένος με ανιχνευτή ψεύδους- θα κληθεί ενώπιον της μάνας του να απαντήσει αν θα γινόταν δότης οργάνου για να της σώσει τη ζωή;

Η απάντηση θα δοθεί την προσεχή σεζόν από τα ελληνικά κανάλια, που μετά τη φετινή ανάπαυλα κάνουν ριάλιτι αντεπίθεση με σόου και τηλεπαιχνίδια που με αντάλλαγμα μερικές χιλιάδες ευρώ θα αγοράσουν την αξιοπρέπεια, την τιμή και την οικογενειακή ευτυχία των συμμετεχόντων για να την εξαργυρώσουν σε τηλεθέαση.

Ο «Ορός της αλήθειας» διαλύει οικογένειες

«Και τώρα η ερώτηση των 100.000 δολαρίων. Θα σ’ την υποβάλει ο πρώην φίλος σου Φρανκ».
Ενώπιον του συζύγου της, η Λόρεν καλείται να απαντήσει στην ερώτηση: «Πιστεύεις ότι εγώ είμαι ο άνδρας που έπρεπε να έχεις παντρευτεί;».

Η αγωνία κορυφώνεται. Ο σύζυγος χτυπά νευρικά το πόδι, ο πρώην μειδιά ματαιόδοξα.
Ο ανιχνευτής ψεύδους δεν αφήνει περιθώρια στη Λόρεν να μασήσει ένα κατά συνθήκην ψέμα.

Εδώ τα πράγματα είναι απλά: μόνον η αλήθεια πληρώνεται. «Ναι», ξεστομίζει η παίκτρια που υφίσταται οικειοθελώς την on camera ανάκριση. Ο γάμος της καταρρέει live ενώπιον 23 εκατομμυρίων τηλεθεατών και η ρωμαϊκή αρένα με το κοινό στο στούντιο αλαλάζει.Πρόκειται για το δημοφιλέστερο απόσπασμα (το εν λόγω βιντεάκι έχει πάνω από 1,5 εκατομμύριο χτυπήματα στο YouΤube) του αμερικανικού ριάλιτι «The moment of truth», του οποίου τα δικαιώματα εξασφάλισε ο ΑΝΤ1.

Τραγική ειρωνεία; Η εν λόγω μοιχαλίδα παίκτρια που ομολόγησε και το παράπτωμα του εξωσυζυγικού σεξ καταλήγει να φύγει με άδειες τσέπες! Και ταπεινωμένη και άφραγκη…(και χωρισμένη πια).

Το ριάλιτι, που με πέντε μηδενικά γκλαμουροποιεί την καταρράκωση ανθρώπων, τη διάλυση σχέσεων και οικογενειών με το πρόσχημα ότι στο κάτω κάτω της γραφής «it’s nothing but the truth», έρχεται την προσεχή σεζόν στη χώρα μας. Τίτλος: «Ορός της αλήθειας». Τα ποσά για τους Ελληνες που θα… δωροδοκηθούν για να βγάλουν τα άπλυτά τους στη φόρα δεν έχουν ακόμα καθοριστεί (στις ΗΠΑ η τελευταία ερώτηση πληρώνεται 500.000 δολάρια!).
..........................................................................................................
Οι εκπομπές ενημέρωσης θεωρούνται παρωχημένες και κόβονται
Το big brother κάποτε μας έφερε το μήνυμα της αποδοχής της παρακολούθησης της ζωής μας. Στη συνέχεια γεμίσαν οι δρόμοι κάμερες παρακολούθησης.
Τώρα θέλουν να καθαγιάσουν το ότι δεν πρέπει να υπάρχει προσωπικός χώρος και μυστικά ούτε καν μέσα στο μυαλό μας...

Ο φασισμός πέρασε και πάει μαζί με την χούντα?

Το βρήκα στο http://conapl.ning.com/forum/topic/show?id=1636714%3ATopic%3A57355

Δεν υπάρχουν σχόλια: