Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2009

Να ανακηρυχθεί το 2010 «Έτος Μπάιρον» ζητά ο Σύνδεσμος Μπάιρον για το Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό και ο Δήμος ΒύρωναΠρόταση για να ανακηρυχθεί το 2010 «’Ετος Μπάιρον», με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων από το πρώτο ταξίδι του Λόρδου Βύρωνα στην Ελλάδα, έχουν καταθέσει ο Σύνδεσμος «Μπάιρον» για το Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό και ο Δήμος Βύρωνα.

Στην παρουσίαση της πρότασης, η οποία πραγματοποιήθηκε χτες στη Στοά του Βιβλίου, το παρόν έδωσαν οι πρώην υπουργοί Βασίλης Κοντογιαννόπουλος και Αλέκος Παπαδόπουλος, ο Γραμματέας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Κοντός, ο οποίος μετέφερε το χαιρετισμό του Πρύτανη Δημήτρη Κίττα, ο τέως βουλευτής, πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής της Unicef και Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Λάμπρος Κανελλόπουλος, ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου, συγγραφέας και δημοσιογράφος Θόδωρος Καρζής και ο Δήμαρχος Βύρωνα και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Νίκος Χαρδαλιάς.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης ανακοινώθηκε η διοργάνωση ποικίλων εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα και τον Ελληνισμό της διασποράς για την ποίηση, τις ιδέες και τους αγώνες του Λόρδου Βύρωνα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν η διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου στους Δελφούς στις 16-17 Απριλίου με θέμα «Το διαχρονικό μήνυμα των ιδεών και της ποίησης του λόρδου Βύρωνα», σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και υπό την αιγίδα της Ελένης Γλύκατζη - Αρβελέρ, η διοργάνωση οδοιπορικού από το Δήμο Βύρωνα έως τη Ζίτσα με παράλληλες εκδηλώσεις σε έξι διαφορετικές πόλεις που επισκέφτηκε ο Λόρδος Βύρωνας, αλλά και το ειδικό αφιέρωμα που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Δήμου Βύρωνα το ερχόμενο καλοκαίρι.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου «Μπάιρον» Πάνος Τριγάζης τόνισε ότι «θέλουμε οι εκδηλώσεις για το «Έτος Μπάιρον 2010 να είναι ένα μακρύ και πλούσιο οδοιπορικό στην ποίηση, τις ιδέες και τους αγώνες του λόρδου Βύρωνα. Να τιμηθεί ο Μπάιρον ως μεγάλος φιλέλληνας αλλά και ως πολίτης του κόσμου, ως ποιητής και αγωνιστής της ελευθερίας, ως υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μέσα από το «’Ετος Μπάιρον» θέλουμε να μιλήσουμε όχι μόνο για το χθες αλλά και για το σήμερα και το αύριο, να απαντήσουμε στο ερώτημα τι έχει να πει ο Μπάιρον τον 21ο αιώνα.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: