Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2009

Το Πορτρέτο του 2009


Τώρα στη δύση του 2009, ας δούμε μερικές σημαντικές ημερομηνίες και γεγονότα

Το 2009 λοιπόν, ανακηρύχθηκε από τη διεθνή κοινότητα:

 • Διεθνές Έτος Αστρονομίας, καθώς συμπίπτει με τα 400 χρόνια από την πρώτη καταγεγραμμένη αστρονομική παρατήρηση με τηλεσκόπιο που έκανε ο Γαλιλαίος και με την έκδοση του εμβληματικού βιβλίου του Γιοχάνες Κέπλερ «Νέα Αστρονομία». Ο εορτασμός αυτός είναι η αφορμή για να γίνουν γνωστά τα επιτεύγματα της αστρονομίας, που αποτελεί έναν από τους πρωτογενείς κλάδους της επιστήμης.
 • Διεθνές Έτος Φυσικών Ινών. Θα επισημανθεί η αξία των φυσικών ινών, που προέρχονται από ζώα και φυτά και έχουν μία ευρεία γκάμα εφαρμογών στην καθημερινή ζωή.

Το 2009 είναι το έτος Χάιδν στη μουσική, καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια από τον θάνατό του μεγάλου αυστριακού συνθέτη Φραντς Γιόζεφ Χάιντν, με την καθοριστική συμβολή στην εξέλιξη της Δυτικής Μουσικής. Η Βιέννη και το Λονδίνο, δύο πόλεις στις οποίες έζησε και έγραψε μερικά από τα σπουδαιότερα έργα του θα τον τιμήσουν δεόντως. Οι φίλοι του ροκ αναμένουν εναγωνίως τα νέα άλμπουμ του Μπρους Σπρίνγκστιν και των U2, ενώ η πρώτη εμφάνιση των AC/DC στη χώρα μας (28 Μαΐου) μόνο απαρατήρητη δεν θα περάσει.

Τα ελληνικά γράμματα γιόρτασαν φέτος τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου, του σπουδαίου ποιητή, όταν δεν υπονόμευε ο ίδιος την αξία του με τη στρατευμένη ποίησή του για τα «σοβιετικά τανκς που χορεύουν βαλς στην Πράγα» και άλλα τέτοια.

Και μερικές χαρακτηριστικές ημερομηνίες του 2009:

 • 1 Ιανουαρίου: Η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) για το 2009.
 • 20 Ιανουαρίου: Ο Μπάρακ Ομπάμα θα γράψει ιστορία, καθώς θα είναι ο πρώτος Αφροαμερικανός, που θα αναλάβει Πρόεδρος των ΗΠΑ. Η χρονιά συμπίπτει με τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Αβραάμ Λίνκολν (ινδάλματος του Ομπάμα), του αμερικανού προέδρου που κατάργησε τη δουλεία και το πλήρωσε με τη ζωή του.
 • 26 Ιανουαρίου: Οι Κινέζοι θα γιορτάσουν τη δική τους Πρωτοχρονιά. Εισέρχονται στο 4706 και στο Έτος του Βοδιού.
 • 12 Φεβρουαρίου: 200 χρόνια συμπληρώνονται από τη γέννηση του άγγλου φυσιοδίφη Κάρολου Δαρβίνου, η θεωρία της εξέλιξης του οποίου εξακολουθεί να διχάζει 150 χρόνια μετά τη διατύπωσή της στο βιβλίο του «Η Καταγωγή των Ειδών».
 • 9 Μαρτίου: Η Μπάρμπι, δημοφιλέστερη κούκλα στον κόσμο, γίνεται 50 ετών. Υπήρξε δημιουργία του Τζακ Ράιαν, σχεδιαστή οπλικών συστημάτων του Πενταγώνου, για την εταιρεία παιγνιδιών «Ματέλ». Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί περισσότερες από 1,5 δισεκατομμύριο «Μπάρμπι» σε 150 χώρες.
 • Μέσα στον Απρίλιο, Αλβανία και Κροατία θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, όχι, όμως, και η ΠΓΔΜ, αφού εξακολουθεί να ισχύει το ελληνικό βέτο για το όνομα.
 • 15 Αυγούστου: 100 χρόνια συμπληρώνονται από το στρατιωτικό κίνημα στου Γουδή υπό τον Συνταγματάρχη Ζορμπά, που αποτέλεσε τομή στον αστικό εκσυγχρονισμό της Ελλάδας με την έλευση του Ελευθερίου Βενιζέλου.
 • 18 Σεπτεμβρίου: Εβραϊκή Πρωτοχρονιά του 5770 με τη γιορτή του «Ρος Χασανάχ».
 • 29 Οκτωβρίου: Ο Αστερίξ ο Γαλάτης, το γαλλικό σύμβολο αντίστασης στον αμερικανικό πολιτιστικό ιμπεριαλισμό, γίνεται 50 ετών. Οι 33 ιστορίες του, που φέρουν τη σφραγίδα του διδύμου Γκοσινί / Ουντερζό έχουν πουλήσει πάνω από 325 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.
 • 12 Δεκεμβρίου: Το παρθενικό του ταξίδι θα κάνει το μεγαλύτερο σε χωρητικότητα επιβατηγό πλοίο του κόσμου. Το αμερικανικό κρουαζερόπλοιο «Oasis of the Seas» θα μπορεί να μεταφέρει 5.400 επιβάτες.
 • 14 Δεκεμβρίου: Η Κοπεγχάγη φιλοξενεί τη σύνοδο για την κλιματική αλλαγή
 • 18 Δεκεμβρίου: Μουσουλμανική Πρωτοχρονιά του έτους 1431.
από το http://www.sansimera.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: