Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου 2009

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΟ «ΕΤΟΣ ΜΠΑΙΡΟΝ 2010»

Ισχυρά απελευθερωτικά και οικολογικά μηνύματα πηγάζουν από την ποίηση, τις ιδέες και τους αγώνες του Λόρδου Βύρωνα, τονίστηκε σε εκδήλωση που έγινε στην Στοά του Βιβλίου, στις 24-11-2009, για την παρουσίαση «Διακήρυξης για το Έτος Μπάιρον 2010», από τον Σύνδεσμο «Μπάιρον» για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό.
Η πρόταση για το «Έτος Μπάιρον» γίνεται για να τιμηθούν τα 200 χρόνια από το πρώτο ταξίδι του Λόρδου Βύρωνα στην Ελλάδα.
Εισηγήσεις έκαναν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου «Μπάιρον» κ. Π. Τριγάζης, ο Δήμαρχος Βύρωνα κ. Ν. Χαρδαλιάς, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου «Μπάιρον» Λ. Κανελλόπουλος (Πρόεδρος της UNICEF) και η συγγραφέας Ευγ. Κεφαλληναίου.
Προτείνεται η πραγματοποίηση στη διάρκεια του 2010 ποικίλων εκδηλώσεων σ’ όλη την Ελλάδα και στον Ελληνισμό της Διασποράς για την ποίηση, τις ιδέες και τους αγώνες του Μπάιρον. Ήδη το «Έτος Μπάιρον» υποστηρίζεται από λογοτεχνικά σωματεία και φορείς της Αυτοδιοίκησης, με πρώτο το Δήμο Βύρωνα.
«Θέλουμε οι εκδηλώσεις για το «Έτος Μπάιρον 2010» -τόνισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου «Μπάιρον» Πάνος Τριγάζης - να είναι ένα μακρύ και πλούσιο οδοιπορικό στην ποίηση, στις ιδέες και στους αγώνες του Λόρδου Βύρωνα. Να τιμηθεί ο Μπάιρον ως μεγάλος φιλέλληνας αλλά και ως πολίτης του κόσμου, ως ποιητής και αγωνιστής της ελευθερίας, ως υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολέμιος των διακρίσεων, καθώς και ως μια δυνατή φωνή υπέρ της προστασίας της φύσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς των λαών, που υψώθηκε οργισμένη και κατά της λεηλασίας του Παρθενώνα από τον Έλγιν. Θέλουμε να μιλήσουμε μέσα από το «Έτος Μπάιρον» όχι μόνο για το χθες αλλά και για το σήμερα και για το αύριο, να απαντήσουμε και στο ερώτημα τι έχει να πει ο Μπάιρον τον 21ο αιώνα».
Το πλήρες κείμενο της διακήρυξης που διανέμεται για τη συγκέντρωση υπογραφών είναι το ακόλουθο:

«Πέρασαν 200 χρόνια από το πρώτο ταξίδι του Λόρδου Βύρωνα στην Ελλάδα (Σεπτέμβριος 1809 – Απρίλιος 1810), το οποίο αποτέλεσε βασική πηγή της ποιητικής του έμπνευσης και επέδρασε καθοριστικά στη διαμόρφωση των φιλελληνικών του αισθημάτων.
Προτείνουμε με την ευκαιρία αυτή την πραγματοποίηση ποικίλων εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα και στον Ελληνισμό της Διασποράς για την ποίηση, τις ιδέες και τους αγώνες του Λόρδου Βύρωνα. Για το σκοπό αυτό το 2010 πρέπει να οριστεί «Έτος Μπάιρον», με ξεχωριστούς σταθμούς στη διάρκεια του έτους την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21 Μαρτίου) και την Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης (19 Απριλίου, ημέρα θανάτου του Λόρδου Βύρωνα).
Μπορούμε μέσα από τις εκδηλώσεις για το «Έτος Μπάιρον 2010» να μιλήσουμε όχι μόνο για το χθες, αλλά και για το σήμερα και το αύριο. Πιστεύουμε ότι τα προβλήματα που κυριαρχούν στο σημερινό κόσμο και στην περιοχή μας, η πολυδιάστατη κρίση που ζουν οι κοινωνίες και το διεθνές σύστημα, φέρνουν έντονα στο προσκήνιο τις ιδέες και τις αξίες που εξέφρασε και υπηρέτησε ο μεγάλος ποιητής και κορυφαίος φιλέλληνας.
Ο Λόρδος Βύρων αγωνίστηκε και θυσιάστηκε για την ανεξαρτησία της Ελλάδας και ταυτόχρονα απέδιδε στον εαυτό του τον τίτλο «πολίτης του κόσμου».Εξέφρασε το πνεύμα της αντίστασης κατά των ισχυρών της εποχής του. Υπήρξε «νους φωτεινός» κατά τον Γκαίτε, «θερμός και αγέρωχος αγωνιστής της ελευθερίας των λαών» κατά τον Γκόρκι, «ποιητική ιδιοφυία αλλά και διάνοια πολιτική» κατά τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Αγωνίστηκε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με χαρακτηριστικότερη την αντίθεσή του από το βήμα της Βουλής των Λόρδων (27-2-1812) σε νόμο που προέβλεπε τη θανατική ποινή για εξεγερμένους κλωστοϋφαντουργούς του Νότιγχαμ, οι οποίοι κατέστρεφαν τις μηχανές που τους καταδίκαζαν σε ανεργία. Ύψωσε τη φωνή του, από τους πρώτους, κατά της λεηλασίας του Παρθενώνα από τον Έλγιν. Ισχυρότατη αναδύεται μέσα από το έργο του η αγάπη για τη Φύση και την προστασία της.
Με το «Έτος Μπάιρον 2010» καλούμαστε να μιλήσουμε για όλα αυτά, να γνωρίσουμε πραγματικά τον Λόρδο Βύρωνα και ακόμη, να απαντήσουμε και στο ερώτημα «τι έχει να πει ο Μπάιρον στον 21ο αιώνα».

Σύνδεσμος "Μπάϋρον" για τον φιλελληνισμό και τον πολιτισμό

Για απευθείας επικοινωνία με το Σύνδεσμο: τηλ: 210 7609340
Fax: 210 7664440
Email: xanthaki@culturedb.gr Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: