Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2009

Η γρίπη και τα κέρδη των φαρμακοβιομηχανιώνΆρθρο από την αγγλική εφημερίδα " THE INDEPENDED "


Είναι η ιστορία ενός από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της εποχής μας. Σήμερα, οι κάτοικοι του πλανήτη που χρειάζονται περισσότερο φάρμακα τα οποία θα σώσουν ζωές είναι εκείνοι που εμποδίζονται να τα παράγουν. Και αυτό είναι το τελευταίο παράδειγμα: εργοστάσια στις φτωχές χώρες αγωνιούν να αρχίσουν να παράγουν το δικό τους φτηνό Tamiflu για να προστατεύσουν τους πληθυσμούς τους, αλλά δέχονται αυστηρές προειδοποιήσεις να μην το κάνουν. Γιατί; Ώστε οι φαρμακοβιομηχανίες να προστατεύσουν τις πατέντες τους και φυσικά τα κέρδη τους.

Για να κατανοήσουμε αυτή την ιστορία πρέπει να αρχίσουμε από το προφανές. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί ορθώς εδώ και μήνες ότι αν η γρίπη των χοίρων εξαπλωθεί στις φτωχότερες χώρες θα μπορούσε να προκαλέσει χιλιάδες θύματα. Ωστόσο, ζητούν και από τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών να μην προχωρήσουν στην παραγωγή Tamiflu -του μόνου φαρμάκου που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα του ιού και να σώσουμε ζωές. Όλα αυτά είναι ενδεικτικά για τον τρόπο που λειτουργεί ο κόσμος μας σήμερα.

Οι κυβερνήσεις μας έχουν επιλέξει, εδώ και δεκαετίες, να επιβάλουν ένα περίεργο σύστημα για την παραγωγή φαρμάκων. Το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας για την παραγωγή φαρμάκων που καταλήγουν στο φαρμακείο της γειτονιάς σας πραγματοποιείται από επιστήμονες σε εργαστήρια που χρηματοδοτούνται από τις κυβερνήσεις και επομένως από τους φόρους σας. Οι φαρμακοβιομηχανίες εισέρχονται συνήθως αργά σε αυτή τη διαδικασία και πληρώνουν για το τελικό στάδιο όπως την παραγωγή ορισμένων χημικών ή την πραγματοποίηση δοκιμών. Σε αντάλλαγμα αναλαμβάνουν τα αποκλειστικά δικαιώματα για την παραγωγή και τα κέρδη που αποδίδει το συγκεκριμένο φάρμακο. Κανείς άλλος δεν μπορεί να το παράγει.

Οι συνέπειες είναι συνήθως καταστροφικές. Οι φαρμακοβιομηχανίες που έχουν τα δικαιώματα για τα φάρμακα που αντιμετωπίζουν το Aids πήγαν στα δικαστήρια την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής όταν προσπάθησε να παράγει τη δική της φτηνή εκδοχή του φαρμάκου. Το κόστος του Νοτιοαφρικανικού φαρμάκου θα ήταν 100 δολάρια τον χρόνο ωστόσο οι εταιρείες ήθελαν να διατηρήσουν το κόστος των 10.000 δολαρίων τον χρόνο.

Και εδώ εισέρχεται στην ιστορία η γρίπη των χοίρων. Η κοινή γνώμη αηδίασε τόσο από την προσπάθεια να στερηθεί η Αφρική ένα τόσο σημαντικό φάρμακο ώστε ασκήθηκε πίεση με αποτέλεσμα μια μικρή παραχώρηση στους παγκόσμιους εμπορικούς κανόνες. Συμφωνήθηκε ότι σε περιπτώσεις εξαιρετικής ανάγκης, οι φτωχές χώρες θα μπορούσαν να παράγουν φτηνά φάρμακα.

Σύμφωνα επομένως με τους νέους κανόνες, οι φτωχές χώρες δικαιούνται να παράγουν όσο Tamiflu θέλουν. Και υπάρχουν ινδικές ή κινεζικές εταιρείες που δηλώνουν έτοιμες να το κάνουν. Όμως η Roche -η φαρμακοβιομηχανία που ελέγχει την πατέντα- αντιστέκεται στα σχέδια αυτά. Θέλει οι άνθρωποι να συνεχίσουν να αγοράζουν το πατενταρισμένο προϊόν από το οποίο αποκομίζουν κέρδη. Και ο ΠΟΥ φαίνεται να υποστηρίζει τη Roche - σε βάρος όλων εμάς.

Το επιχείρημα των φαρμακοβιομηχανιών είναι απλό: Είναι απαραίτητο να χρεώνουμε ακριβά τα "φάρμακα μας" ώστε να μπορούμε να παράγουμε συνεχώς καινούργια. Μια έρευνα όμως που πρόσφατα δημοσιεύτηκε στην έγκυρη ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine σημειώνει ότι μόλις το 14% των προϋπολογισμών των εταιρειών αυτών πηγαίνουν στην έρευνα για την παραγωγή νέων φαρμάκων. Το μεγαλύτερο μέρος πηγαίνει στο μάρκετινγκ ή καταλήγει στους μετόχους ως διανεμημένα κέρδη.

Υπάρχει φυσικά ένα καλύτερο σύστημα για την παραγωγή νέων φαρμάκων. Προτάθηκε πρόσφατα από τον βραβευμένο με Νόμπελ Οικονομίας, Τζόζεφ Στίγκλιτς. Οι κυβερνήσεις της Δύσης θα μπορούσαν να θεσπίσουν μεγάλα χρηματικά έπαθλα για την παραγωγή φαρμάκων. Τα υψηλότερα θα πηγαίνουν σε θεραπείες από ασθένειες που σκοτώνουν εκατομμύρια ανθρώπους, όπως η ελονοσία. Όταν η πληρωμή θα έχει γίνει, τα δικαιώματα για την παραγωγή του φαρμάκου θα περιέρχονται στη δημόσια σφαίρα. Ο καθένας θα μπορεί να το παράγει.

Η ιδέα της περιχαράκωσης της επιστημονικής γνώσης προκειμένου να κερδοσκοπούν λίγοι άνθρωποι αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες διαστροφές της εποχής μας. Και πρέπει να διαλύσουμε αυτό το άρρωστο σύστημα ώστε οι άρρωστοι να μπορέσουν να ζήσουν. Μόνο τότε θα λάβει πραγματικά οικουμενικό χαρακτήρα το πνεύμα του Τζόνας Σολκ που εφηύρε το εμβόλιο για την πολιομυελίτιδα αλλά αρνήθηκε τα πνευματικά δικαιώματα λέγοντας απλώς: "Θα ήταν σαν να πατεντάριζα τον ήλιο".

ΣΗΜΕΙΩΣΗ - ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ

Θα θέλαμε να τονίσουμε, ότι δεν παίρνουμε θέση, δεν συμβουλεύουμε ούτε δίνουμε κατεύθυνση υπέρ ή κατά του εμβόλιου για την ονομαζόμενη νέα γρίππη. Ο ρόλος μας και η θέση μας δεν είναι και δεν μπορεί να είναι τέτοια.
Όπως θα δείτε, δημοσιεύουμε διάφορες απόψεις, που προσπαθούν να φωτίσουν το θέμα και εκεί σταματάει ο ρόλος μας.


ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ

Δείτε στο βίντεο, τι συνέβη στις ΗΠΑ το 1976 στον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού με το εμβόλιο κατά της "γρίππης των χοίρων".

Δεν υπάρχουν σχόλια: