Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2009

Αυτοί οι ηγέτες μάς αξίζουν;


Κακά τα νέα από την Κοπεγχάγη. Οι ισχυροί του κόσμου δεν συνομολογούν στη λήψη μέτρων προκειμένου να ανασχεθεί η επιδείνωση του κλίματος. Οι μεγάλοι ρυπαντές του πλανήτη με πρώτη την αμερικανική οικονομία αρνούνται να δεχθούν να υπογραφεί στην Κοπεγχάγη δεσμευτική συμφωνία για μείωση των ρύπων και εξαντλούν τη... φιλανθρωπία τους στη χρηματοδότηση με λίγα δισ. ευρώ του "Ταμείου Κλίματος" προκειμένου να κάμψουν τις αντιδράσεις των αναπτυσσόμενων χωρών.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Αμερικανού προέδρου Ομπάμα για το πώς εννοεί την "πράσινη ανάπτυξη". Δίνει 10 δισ. δολάρια για την επόμενη τετραετία όταν μόνο πέρυσι η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε κρατική ενίσχυση 700 δισ. δολάρια στο τραπεζικό σύστημα. Ορθά επεσήμανε ο Ούγκο Τσάβες στην Κοπεγχάγη ότι "εάν το κλίμα ήταν τράπεζες, θα το είχαν σώσει"!

Όλοι αναμένουν σήμερα τις ΗΠΑ και την Κίνα να κάνουν το βήμα για να επιτευχθεί συμφωνία στην Κοπεγχάγη. Ποια συμφωνία όμως; Το πιθανότερο είναι οποιαδήποτε συμφωνία να μην είναι δεσμευτική και να αναβληθεί για του χρόνου η υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας τύπου Κιότο. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της επαπειλούμενης κρίσης, αν η θερμοκρασία το 2020 έχει αυξηθεί κατα 3 και όχι 2 βαθμούς σε σύγκριση με το 1990, υπολογίζεται ότι θα υπάρξουν καταστροφικές πλημμύρες που θα οδηγήσουν 500 εκατομμύρια κατοίκους του πλανήτη σε μεγαλύτερη εξαθλίωση και υποσιτισμό.

Οι ηγέτες του κόσμου για άλλη μια φορά αποδεικνύονται ανίκανοι να αντιληφθούν την ένταση της κρίσης. Ιδιοτελείς, δογματικά προσηλωμένοι στο μοντέλο παραγωγής που έχει υποβαθμίσει το επίπεδο της ζωής των πολιτών και υποθηκεύει το μέλλον του ίδιου του πλανήτη. Χειροπιαστή ένδειξη της κρίσης εκπροσώπησης που μαστίζει τον σύγχρονο κόσμο. Φωνή της αλήθειας, η κραυγή και η δυναμική δράση των ακτιβιστών στην Κοπεγχάγη. Παρά τη βάναυση καταστολή που δέχτηκαν, η δύναμη τους αυξάνεται γιατί με τη δράση τους εκφράζουν τις αγωνίες και την πίστη ότι το μέλλον του κόσμου είναι πάνω από τα κέρδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: