Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2009

Μια βόλτα στην Αθήνα


Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Χθες κατέβηκα στην Αθήνα. Ήθελα να νιώσω, από κοντά, την εορταστική ατμόσφαιρα. Ήθελα να χαρώ λίγο τη βαβούρα και τη φασαρία του κέντρου. Η Σταδίου ήταν πολύχρωμα φωτισμένη. Οι βιτρίνες ήταν στολισμένες με πολύχρωμα στολίδια και χαρούμενες φάτσες. Οι υπάλληλοι ήταν μουτρωμένοι επειδή κανένας δεν πατούσε μέσα. Τους καταλαβαίνω ότι αυτό που ζουν είναι μαρτύριο. Το πρόγραμμα των καταστημάτων να έχει μεγαλώσει και αυτοί να είναι υποχρεωμένοι να εργαστούν παραπανίσιες ώρες. Να κάθονται τόσες ώρες όρθιοι και να μείνουν και άπραγοι.

Έφτασα στην Ερμού, που, όπως πάντα, έσφυζε από ζωντάνια, έξω από τα καταστήματα. Μέσα στα καταστήματα ελάχιστες πελάτισσες κυνηγούσαν την εφήμερη ομορφιά ξοδεύοντας σπάταλα τον 13ο μισθό για μπότες και ρούχα.

Στην πλατεία δέσποζε ένα ψηλό και όμορφο χριστουγεννιάτικο δέντρο στολισμένο με μπλε και ασημένιες μπάλες. Ο κόσμος έβγαζε αναμνηστικές φωτογραφίες. Η γιορτινή ατμόσφαιρα ήταν διάχυτη, άσχετα αν ήταν φανερή η φτώχεια στη διακόσμηση της πλατείας. Μερικοί κλόουν, ίσως να ήταν οι μόνοι που πρόσφεραν λίγη χαρά στα παιδιά, γέμιζαν χρωματιστά μπαλόνια με αέριο σχηματίζοντας διάφορα φουσκωμένα ζωάκια. Η οικονομική κρίση ήταν φανερή και στον ψυχρό, κατά τα άλλα, φωτισμό της πλατείας με λίγα σχήματα ελάτων στους στύλους της ΔΕΗ. Πού είναι τα καρουσέλ, οι Άϊ Βασίληδες και τα σπιτάκια με το μαλλί της γριάς και τα δώρα των άλλων χρόνων; Πώς θα προσφέρεις τη χαρά σε ένα παιδί όταν δεν έχεις τι να του δείξεις; Όταν περιορίζεις τα δώρα τους πώς θα καταλάβει ότι ήρθαν οι γιορτές;

Συνέχισα τη βόλτα μου και συνάντησα μία όμορφη και τεμπέλικη γάτα που έβγαινε από το κτήριο της Βουλής. Είχε πλήξει, τόσες ώρες, ανάμεσα στα έδρανα της Βολής ακούγοντας τους ελάχιστους βουλευτές να δίνουν μάχες για νομοσχέδια. Μου έριξε μια διερευνητική ματιά και προφανώς δεν της άρεσα. Το σκέφτηκε λίγο και έφυγε.

Δεν πέρασα από το Κολωνάκι, επειδή δεν είχα κανένα λόγο να αντικρίσω κι άλλα καταστήματα πολυτελείας με ελάχιστους πελάτες. Εκεί ίσως να υπάρχει αυξημένη κατανάλωση αγαθών, αλλά ανήκουν σε άλλο οικονομικό επίπεδο και έχουν άλλες απαιτήσεις. Πέρασαν και οι εποχές που μερικοί έπαιρναν εορτοδάνεια για να νιώσουν για λίγες ημέρες τη χλιδή.

Η μελαγχολία μου εξαφανίστηκε όταν έφτασα στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και είδα την έκθεση. Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, που βρήκαν οι ψαράδες στις αρχές του 1900, δεν μπορεί να μην σε εντυπωσιάσει. Συναρμολογήθηκε από πάνω από 82 κομμάτια και μας κάνει υπερήφανους που σε αυτή τη χώρα ανακαλύφθηκε η πρώτη μορφή υπολογιστού. Η βραδιά μου τελείωσε υπέροχα ακούγοντας τα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου διαβασμένα από τον Η. Λογοθέτη και την κόρη του ποιητή, την Έρη. Η τελευταία πινελιά δόθηκε από την καταπληκτική και με μεγάλη αντοχή στον χρόνο φωνή της Μ. Φαραντούρη, που ερμήνευσε με ένα μοναδικό τρόπο τα τραγούδια του Μ. Θεοδωράκη.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΓΗ ΤΗΣ 24-12-09


Δεν υπάρχουν σχόλια: