Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2009

UNICEF - Φωτογραφία της χρονιάς 2009


Το πρώτο Βραβείο για το 2009 - Η φιλία νικά τις προλήψεις
Johan BavmanΔεύτερο και Τρίτο Βραβείο


Milan Jaros, Τσεχία
5χρονο αυτιστικό παιδί στην Πράγα.

Edwin Koo, Σιγκαπούρη
Καταυλισμός προσφύγων στο Πακιστάν

Κάθε χρόνο, η UNICEF Γερμανίας απονέμει το Βραβείο UNICEF για τη "Φωτογραφία της Χρονιάς" σε φωτογραφίες ή σειρές από φωτογραφίες που απεικονίζουν κατά τον καλύτερο τρόπο την προσωπικότητα και τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών σε όλο τον κόσμο.

Το βραβείο παρουσιάζεται κάθε χρόνο το Δεκέμβριο στο Βερολίνο και ο αποδέκτης του πρώτου βραβείου λαμβάνει ως αναγνώριση ένα φωτο-ρεπορτάζ στο Γερμανικό περιοδικό GEO. Τα βραβεία επιλέγει ανεξάρτητη επιτροπή υπό την προεδρία του Klaus Honnef, Καθηγητή Φωτογραφίας. Η "Φωτογραφία της Χρονιάς" είναι μια πρωτοβουλία της UNICEF Γερμανίας από το 2000.

Ο Σουηδός φωτογράφος Johan Bavman είναι ο νικητής του φετινού διεθνούς διαγωνισμού για τη Φωτογραφία της Χρονιάς UNICEF.

Δύο μαθήτριες παίζουν στην τάξη του σχολείου τους στη Βόρεια Τανζανία. Το πρόβλημα στην όραση που έχει η 10χρονη Mwanaidi δεν φαίνεται με την πρώτη ματιά. Η καλύτερη φίλη της, η Selina, ξεχωρίζει αμέσως. Υποφέρει από αλφισμό (albinism) - μια πάθηση που κάνει το δέρμα, τα μάτια και τα μαλιά να είναι πολύ ανοικτόχρωμα και ευαίσθητα. Το σχολείο είναι από τα ελάχιστα μέρη όπου η Selina είναι ασφαλής από διακρίσεις και επιθέσεις.

Ο φωτογράφος στρέφει την προσοχή μας σε μια από τις περισσότερο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στην Αφρική. Αυτοί που πάσχουν από αλφισμό συχνά εξοστρακίζονται και πέφτουν θύματα βίαιων επιθέσεων. Υπάρχουν περίπου 150.000 άνθρωποι με αλφισμό στην Τανζανία. Το σώμα τους δεν παράγει αρκετή μελανίνη. Συχνά υποφέρουν από καρκίνο του δέρματος η σοβαρά προβλήματα όρασης. Ο μέσος όρος ζωής τους σε μια χώρα όπως η Τανζανία είναι τα 30 χρόνια.

Εξαιτίας του χρώματος του δέρματός τους τα παιδιά αυτά ονομάζονται "zeru zeru" - παιδιά του διαβόλου. Το σχολείο-ίδρυμα στο οποίο λήφθηκε αυτή η φωτογραφία περικλείεται από ένα φράκτη 2 μέτρα και έχει γίνει άσυλο για πάνω από 100 τέτοια παιδιά. Η αστυνομία περιπολεί στην περιοχή τα βράδια επειδή τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν θύματα πρωτοφανών βίαιων επιθέσεων. Ακρωτηριάζονται και δολοφονούνται επειδή τα μέλη του σώματός τους θεωρούνται ως φυλακτά και πωλούνται σε προληπτικούς ανθρώπους που ζουν στην περιοχή που πιστεύουν πως μπορούν να τους βοηθήσουν να πιάσουν περισσότερα ψάρια στη λίμνη Βικτώρια ή να βρουν χρυσό ή διαμάντια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: