Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2010

Το πρώτο σχολείο της μετά το πετρέλαιο εποχής


Μικρές, έξυπνες λύσεις

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, στην μικρή γαλλική πόλη Μπεγκλ, κοντά στο Μπορντό, εγκαινιάστηκε ένα αρκετά ασυνήθιστο σχολικό συγκρότημα: το «Λύκειο Κιότο», το «πρώτο σχολείο της μετά το πετρέλαιο εποχής» σύμφωνα με τον Νοέλ Μαμέρ, τον οικολόγο δήμαρχο της πόλης, αλλά και βουλευτή και εξέχουσα προσωπικότητα των Πράσινων.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα εξελιγμένο βιοκλιματικό κτίριο που μπορεί να στεγάσει 1.400 μαθητές, απόλυτα ενταγμένο στο περιβάλλον της περιοχής, το οποίο χάρη στον εξελιγμένο σχεδιασμό και μόνωση, αλλά και στη φυτική κάλυψη της σκεπής του, έχει ελαχιστοποιήσει τις ανάγκες για φωτισμό και θέρμανση.

Όποτε χρειάζεται θέρμανση, αυτή θα εξασφαλίζεται από ένα υπερσύγχρονο καυστήρα που καίει υπολείμματα της επεξεργασίας ξύλου και τρίμματα ξύλου, μια απόλυτα ανανεώσιμη πηγή ενέργειας η οποία έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στην Ευρώπη σε περιοχές με δασικό πλούτο (1). Μάλιστα χάρη στα φωτοβολταϊκά με τα οποία είναι επενδεδυμένο το κτίριο, από την πώληση του πλεονάσματος της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται, αναμένεται ότι το συγκρότημα θα κερδίζει 70.000 ευρώ κάθε χρόνο.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Νοέλ Μαμέρ, ο λόγος για τον οποίο έγινε η επιλογή ενός μεγάλου κτιρίου που στεγάζει ένα γενικό και ένα επαγγελματικό λύκειο ήταν να προωθηθεί η «κοινωνική ανάμειξη» των μαθητών της πόλης (τη στιγμή που ο Σαρκοζί προωθεί την κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής στο κοντινότερο σχολείο του τόπου κατοικίας, με αποτέλεσμα να έχουν αρχίσει να δημιουργούνται σχολεία με μεγάλη κοινωνική και ταξική ομοιογένεια). Τέλος, σχεδιάζεται να αποτελέσει αυτό το συγκρότημα το κέντρο γύρω από το οποίο θα δημιουργηθεί μια ολόκληρη «οικοσυνοικία».


www.Libération.fr 3-9-09, «Pose de la première pierre d’un lycée “zéro énergie” à Bègles»

Βασίλης Παπακριβόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: