Τρίτη, 9 Μαρτίου 2010

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης Γρ.Ψαριανού για τις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες
Επίκαιρη ερώτηση Γρ.Ψαριανού προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης - Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Πλήθος παράνομων διαφημιστικών πινακίδων κατακλύζουν πεζοδρόμια, πλαϊνά δρόμων και ταράτσες, αποτελώντας «ένα διαρκές έγκλημα», σύμφωνα με εγκύκλιο του Αρείου Πάγου. Κάθε χρόνο, μόνο στο νομό Αττικής, σημειώνονται περίπου 300 τροχαία ατυχήματα εξαιτίας των φονικών πινακίδων. Το 2008 τα 11 από αυτά ήταν θανατηφόρα.

Θεσμικό πλαίσιο για την υπαίθρια διαφήμιση υπάρχει, αλλά, ταυτόχρονα, επικρατεί χαοτική απουσία ελέγχου και τήρησης της στοιχειώδους νομιμότητας, παρά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και μελών της Κυβέρνησης.

Το Υπουργείο Εσωτερικών σε σχετικές μας ερωτήσεις στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου (αρ.27/19-10-2009, 29/19-10-2009 και 32/19-10-2009), παραδέχεται ότι «…πράγματι εμφανίζεται δυσχερής η αποκατάσταση της νομιμότητας και η καταστολή φαινομένων παραβατικής συμπεριφοράς σε θέματα υπαίθριας διαφήμισης.». Μια από τις αιτίες που επισημαίνεται είναι ο κατακερματισμός και η επικάλυψη των αρμοδιοτήτων μεταξύ διαφορετικών φορέων (δήμοι, Περιφέρεια, Υπ. Περιβάλλοντος, Υπ. Πολιτισμού) για ζητήματα που αφορούν στην τοποθέτηση των πινακίδων, την επιβολή προστίμων και την αποξήλωση τους. Ο Δήμαρχος της Αθήνας, Νικήτας Κακλαμάνης, επικαλείται ασάφεια του νομοθετικού πλαισίου για να μην προχωρήσει στο ξήλωμα των διαφημιστικών πλαισίων.

Και σαν να μη φτάνει η κραυγαλέα αναποτελεσματικότητα νόμων και λόγων της Πολιτείας, αυτές τις μέρες πραγματοποιείται μια προκλητική για τους ανακριβείς ισχυρισμούς της και προσβλητική για τη μνήμη όσων έχουν χάσει τη ζωή τους, λόγω παράνομων διαφημιστικών πινακίδων, καμπάνια από την ένωση των διαφημιστικών εταιρειών προς υπεράσπιση των συμφερόντων τους.

Με βάση τα προαναφερόμενα ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ Υπουργοί:

1. Έχετε εξετάσει το τι φταίει και παρά τους νόμους, τις εγκυκλίους και τις δηλώσεις της Κυβέρνησης δεν σημειώνεται καμιά πρόοδος επί του πρακτέου στην αποξήλωση των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων;

2. Τι σκοπεύετε να κάνετε και σε ποιο πλαίσιο χρόνου για να εφαρμοστούν οι νόμοι και να πραγματωθούν οι εξαγγελίες; Είναι στις προθέσεις σας η οριστική διαμόρφωση ενός λειτουργικού και εφαρμόσιμου θεσμικού πλαισίου;

Ο ερωτών βουλευτής

Γρηγόρης Ψαριανός

«Δυστυχώς, έχετε δίκιο» παραδέχτηκε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Ντόλιος, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του Γρ. Ψαριανού για την παραμονή των χιλιάδων παράνομων διαφημιστικών πινακίδων στους ελληνικούς δρόμους.

Στην τοποθέτησή του ο Γρηγόρης Ψαριανός τόνισε:

Οι σύγχρονοι δρόμοι πρέπει να συγχωρούν τα λάθη των οδηγών, όχι να έχουν παγίδες που τους σκοτώνουν.

Ενώ υπάρχουν νόμοι, εγκύκλιοι, αποφάσεις της Βουλής, αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, εκκλήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού, οι παράνομες διαφημιστικές πινακίδες παραμένουν στη θέση τους. Πρόστιμα επιβάλλονται αλλά δεν εισπράττονται. Οι ευθύνες μετακυλίονται και χρησιμοποιούνται διάφορες προφάσεις για να διατηρείται το υπάρχον καθεστώς της παρανομίας. Εν τω μεταξύ ο κατάλογος των νεκρών μεγαλώνει…

Ο δήμαρχος Γαλατσίου και ο αντιδήμαρχος Νέας Ιωνίας που απομάκρυναν τις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες δέχονται απειλές. Μέλη της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας όλων των κομμάτων δέχονται φραστικές επιθέσεις από κανάλια που σχετίζονται με διαφημιστές. Από απόψε να πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα για να εφαρμόζονται οι νόμοι. Ή θα εφαρμόζονται οι νόμοι και οι αποφάσεις του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου ή να θεσμοθετήσουμε την ασυδοσία και ο καθένας να κάνει ό, τι θέλει.

Αφού συμφωνούμε όλοι, ας κάνουμε κάτι άμεσα. Εδώ και τώρα. Τι είναι αυτό που μας εμποδίζει; Μήπως υπάρχει κάποια μαφία;

Δεν υπάρχουν σχόλια: