Σάββατο, 22 Μαΐου 2010

Οι "Ερινύες": 47 χρόνια από τον θάνατο του Λαμπράκη


ΤΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΜΗΤΑΦΙΔΗ*


Σαν σήμερα πριν από 47 χρόνια, στις 22 Μαΐου 1963, θα διαδραματιζόταν στη Θεσσαλονίκη μία από τις κορυφαίες στιγμές της σύγχρονης τραγωδίας, η οποία θα σφράγιζε ανεξίτηλα την ιστορία της χώρας.

Ο βουλευτής της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης, 51 ετών, υφηγητής της Ιατρικής, έπεφτε στη διασταύρωση των οδών Βενιζέλου - Ερμού θανάσιμα τραυματισμένος από τους παρακρατικούς φονιάδες Σπύρο Γκοτζαμάνη και Εμμανουήλ Εμανουηλίδη, που εφόρμησαν με τρίκυκλο εναντίον του. Κλινικά νεκρός, «ο μαραθωνοδρόμος της ειρήνης» θα αφήσει την τελευταία του πνοή στις 27.5.1963 στο ΑΧΕΠΑ.

Την τύχη του Λαμπράκη λίγο έλειψε να έχει και ο βουλευτής Καβάλας της ΕΔΑ Γιώργης Τσαρουχάς, που λίγο πριν τον είχαν τραυματίσει οι παρακρατικοί «αντιφρονούντες» που πολιορκούσαν τα γραφεία του «Δημοκρατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος», όπου γινόταν η συγκέντρωση των «Φίλων της Ειρήνης». Ό,τι δεν κατάφερε ο θηριώδης παρακρατικός τραμπούκος «Αντωνάρας» Πιτσώκος, που κακοποίησε άγρια τον Γ. Τσαρουχά, θα το καταφέρουν πέντε χρόνια αργότερα οι δήμιοι της χούντας: Στις 9.5.1968 στα γραφεία της ΚΥΠ στο Γ' Σ.Σ. θα δολοφονήσουν μετά από βασανιστήρια τον Γιώργη Τσαρουχά.

Η δολοφονία του Λαμπράκη ήταν ένας βασικός «τακτικός στόχος» μιας μακριάς αλυσίδας συνωμοσιών και εγκλημάτων με στρατηγικό στόχο την επιβολή δικτατορίας. Γιατί «το τρίκυκλο ήταν της χούντας», όπως έγραψαν χαρακτηριστικά στο περιοδικό "Επίκαιρα" ο Γιώργος Μπέρτσος και ο Γιάννης Βούλτεψης, ο «πλοηγός της δίκης Λαμπράκη», οι οποίοι μαζί με τον Γιώργο Ρωμαίο αποτέλεσαν συμβολικά «το δημοσιογραφικό αντι-τρίκυκλο», που συνέβαλε αποφασιστικά στην αποκάλυψη και διαλεύκανση των συνωμοτικών πτυχών αυτού του στυγερού πολιτικού εγκλήματος.

Ήδη, από το 1962, ο Γ. Γεωργαλάς, ο θεωρητικός εγκέφαλος της χούντας, είχε εισηγηθεί στην ΚΥΠ την οργάνωση «αντισυγκεντρώσεων προς εξουδετέρωσιν των κομμουνιστών υπό καταλλήλων προσώπων» -όπως π.χ. ήταν η ψευδεπίγραφη αντικομμουνιστική συμμορία «Σύνδεσμος Αγωνιστών και Θυμάτων Εθνικής Αντιστάσεως Βορείου Ελλάδος» του δωσίλογου φον Ξ. Γιοσμά. Την εκπόνηση των σχεδίων για τις αντισυγκεντρώσεις είχε αναλάβει η λεγόμενη «Αφανής Επιτροπή», που είχε συσταθεί μετά την εκλογική επιτυχία της ΕΔΑ το 1958, με την επίβλεψη-χρηματοδότηση της CIA. Από αυτό το «επιτελείο του εγκλήματος», στο οποίο συμμετείχε και ο κατοπινός αρχιπραξικοπηματίας Παπαδόπουλος, προήλθε το κατεπείγον σήμα του Γενικού Επιτελείου Στρατού προς τις στρατιωτικές μονάδες, στις 24/5/1963, με τίτλο «Ο κομμουνισμός προκαλεί» που υπέγραφε ο στρατοδίκης της δίκης του ΑΣΠΙΔΑ συνταγματάρχης Απ. Ζαλαχώρης. Ξεπερνώντας σε κυνισμό την κατάπτυστη ανακοίνωση της αστυνομίας και τα δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού τύπου ότι ο Λαμπράκης έπεσε θύμα «τροχαίου ατυχήματος ενώ ηγείτο διαδηλώσεως κομμουνιστών» (!), θριαμβολογούσε για τη δολοφονία, αφού τάχα «ο λαός της Θεσσαλονίκης, προκληθείς υπό των ερυθρών πρακτόρων, έδωσε την απάντησίν του» (!) Ένας λαός, που τον κατευόδωσε στον σιδηροδρομικό σταθμό με το σύνθημα-έμβλημα «Ο Λαμπράκης ζει, σε αγώνες μάς καλεί!»

Γι' αυτό είχαν αποφασίσει ακόμη και την επιβολή στρατιωτικού νόμου την ημέρα της πάνδημης κηδείας του Γρ. Λαμπράκη, για να καταστείλουν «ενδεχόμενες κομμουνιστικές ταραχές». Γιατί όχι, αφού η δολοφονία του Λαμπράκη ήταν μια «κομμουνιστική σκευωρία» (!) και, σύμφωνα με την «κυβέρνησιν του αίματος της ΕΡΕ» (Γ. Παπανδρέου), «ο διεθνής κομμουνισμός έχει εξαπολύσει μίαν οργανωμένην επίθεσιν εναντίον της Ελλάδος».

47 χρόνια μετά, η «Ε.Δ.Ι.Α. 1940-'74 Κ.-Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου ό,τι απέμεινε από τα ματωμένα ρούχα των δύο δολοφονημένων βουλευτών τα οποία διέσωσαν από τα τρωκτικά και τα σκουπίδια πολίτες της Θεσσαλονίκης. Τα σπαράγματα αυτά από τον «σκληρό πυρήνα» της κοινωνικής μνήμης της πόλης δεν διεκδικούν φυσικά την ανώδυνη εναπόθεσή τους σε κάποιο μουσείο σύγχρονης ιστορίας -χωρίς να παραγνωρίζουμε την ανάγκη για την ίδρυσή του. Δεν «αναμοχλεύουν πάθη», αλλά λειτουργούν ως προειδοποίηση σε ένα εξαιρετικά βίαιο και επικίνδυνο για κάθε είδους «εκτροπές» παρόν.

* Ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης είναι γ.γ. της «Ε.Δ.Ι.Α. 1940-'74 Κ.-Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» και επικεφαλής της δημοτικής κίνησης ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣΣτα παρακάτω αποσπάσματα από τη πασίγνωστη ταινία "Ζ" του Κώστα Γαβρά, παρουσιάζεται η στιγμή της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη ( Υβ Μοντάν ) .
Σε συγκέντρωση για την ειρήνη στη Θεσσαλονίκη, ενώ έχει δημιουργηθεί ένα απίστευτο τρομοκρατικό κλίμα, με αποκορύφωμα την αντισυγκέντρωση παρακρατικών έξω από το χώρο της συγκέντρωσης, ο Γρ. Λαμπράκης , μετά το τέλος της ομιλίας του, βγαίνει στο δρόμο και καλεί τον αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλονίκης να προστατεύσει τους φιλειρηνιστές συγκεντρωμένους. Τη στιγμή εκείνη, το γνωστό τρίκυκλο με τους "Γκοτζαμάνηδες" επιτίθεται και του επιφέρει το θανάσιμο πλήγμα. Την ίδια στιγμή, ο αγωνιστής της Αριστεράς Μανώλης Χατζηαποστόλου (Τίγρης ), ¨σαλτάρει" στην καρότσα και συμβάλει τα μέγιστα στην αποκάλυψη των δολοφόνων.Δεν υπάρχουν σχόλια: