Παρασκευή, 7 Μαΐου 2010

Skhizein – Μια ταινία μικρού μήκους, και λίγα λόγια για την σχιζοφρένεια

Αντιγραφή από το blog "Κάτω Αριστερά"

Βρήκα εδώ αυτό το πολύ καλό ποστ για την σχιζοφρένεια με μια εξαιρετική ταινία μικρού μήκους. Ευχαριστώ τον Ματθαίο μέσω του οποίου το ανακάλυψα.

Το Shizein (2008) είναι ένα animation απο τον Γάλλο σκηνοθέτη Jérémy Clapin, το οποίο έχει κερδίσει 7 βραβεία μέχρι στιγμής ως ταινία μικρού μήκους και animation. Το σενάριο μου τράβηξε το ενδιαφέρον απο την πρώτη στιγμή, όπως και το πολύ προσεγμένο animation. Η μουσική είναι πάρα πολύ καλή και δένει τέλεια με την ταινία, και το νόημα με άγγιξε. Δεν χρειάστηκε άλλος λόγος για να μεταφράσω τους υπότιτλους και να το μοιραστώ μαζί σας στο συρτάρι. Πριν πούμε όμως οτιδήποτε άλλο για το περιεχόμενο, μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω την ταινία (Είναι δύο βίντεο ενσωματωμένα σε έναν player, συνολική διάρκεια 13 λεπτά).Όπως θα καταλάβατε λοιπόν, η ταινία μιλάει για τη σχιζοφρένεια. Μια ασθένεια που χτυπάει έναν στους εκατό. Δυστυχώς ο κινηματογράφος και η τηλεόραση έχουν διαμορφώσει στο κοινό μια αντίληψη για τον σχιζοφρενή ως έναν άνθρωπο κακό, επικίνδυνο, βίαιο και αιμοσταγή. (Πόσο συχνά συναντάμε άλλωστε τίτλους όπως «Ο σχιζοφρενής δολοφόνος με το πριόνι», «Ο σχιζοφρενής δολοφόνος με το τσεκούρι», «Ο σχιζοφρενής δολοφόνος με το κουτάλι» κλπ). Πράγματι πολλές φορές πρόκειται για επικίνδυνα άτομα, αλλά όχι επειδή πρόκειται για «δολοφόνους», αλλά επειδή στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για άτομα που βρίσκονται σε άμυνα. Η σχιζοφρένεια δεν είναι χαρακτηριστικό ενός «κακού» ανθρώπου, αλλά μια πολύ σοβαρή ασθένεια. Μιας και η γυναίκα είναι ψυχολόγος με βοήθησε να μαζέψω κάποιες πληροφορίες:

Μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία:

  • Η σχιζοφρένεια συνήθως προσβάλλει εφήβους και άτομα ηλικίας μέχρι 35 ετών και των δύο φύλων. Έχει παρατηρηθεί επίσης πως η σχιζοφρένεια προσβάλει πιο συχνά άτομα σε χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές ομάδες, κάτι το οποίο δεν έχει εξηγηθεί.
  • Τα αίτια δεν έχουν εντοπισθεί πλήρως. Συνήθως δεν παρατηρείται κάποια οργανική βλάβη του νευρικού συστήματος, αλλά οι γιατροί πιστεύουν πως πρόκειται για κάποια νευροφυσιολογική δυσλειτουργία η οποία παραμένει άγνωστη μέχρι σήμερα. Έρευνες δείχνουν πως η ασθένεια πολλές φορές είναι κληρονομική, μπορεί να προκληθεί απο το κοινωνικό περιβάλλον, ή απο νευροβιολογικές δυσλειτουργίες.
  • Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ασυμφωνία ιδεών, επιθυμιών, αισθημάτων, λόγου, αλληλοσυγκρουόμενα αισθήματα, απώλεια επαφής με την πραγματικότητα, αυτισμό, διαταραχή σχέσεων, εξασθένηση προσαρμοστικότητας και κοινωνικής δραστηριότητας, έλλειψη πρωτοβουλίας, παραληρηματικές εκδηλώσεις συνοδευόμενες συχνά με ψευδαισθήσεις.
  • Παρ’ όλο που ασθενείς μπορεί να έχουν διαφορετικά βιώματα και αίτια της σχιζοφρένειας, σε πολλές περιπτώσεις παρατηρούνται κάποιες κοινές ψευδαισθήσεις και συμπεριφορές. Οι πιο συχνές είναι πως οι ασθενείς καπνίζουν πολύ, πιστεύουν οτι μυρίζουν συνεχώς περιττώματα, και οτι κάτι κρέμεται απο τη μύτη τους.
  • Τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας δεν είναι τόσο άσχημα απο μόνα τους, όσο οι αντιδράσεις της κοινωνίας σε αυτά, οι οποίες αντιδράσεις αυξάνουν τα συμπτώματα του ασθενή. Με άλλα λόγια, ο ασθενής καταλαβαίνει οτι πάσχει απο σχιζοφρένεια. Γι αυτό και η ψυχοθεραπεία επικεντρώνεται κυρίως στη μείωση του άγχους του ασθενή.
  • Οι σχιζοφρενείς όταν βρίσκονται σε ψυχωσική κατάσταση χαρακτηρίζονται απο αυξημένη δημιουργικότητα.
  • Δεν υπάρχει θεραπεία. Μέσω της ψυχοθεραπείας με διάφορες προσεγγίσεις και της φαρμακοθεραπείας μπορεί να υπάρξει ύφεση της ασθένειας εως και να εξαφανιστούν εντελώς τα συμπτώματα, αλλά είναι άγνωστο αν μπορεί να θεραπευτεί πλήρως ο ασθενής μετά τη διακοπή της θεραπείας.

ΥΓ.1: Ένα ευχαριστώ και στον Γιώργο που μου έστειλε την ταινία!
ΥΓ.2: Όσοι γνωρίζετε Γαλλικά και εντοπίσατε λάθη στη μετάφραση των υπότιτλων μη βαράτε, δεν ξέρω Γαλλικά, απλώς μετέφρασα τους Αγγλικούς υπότιτλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: