Κυριακή, 27 Ιουνίου 2010

«Έφυγε» η γυναικεία φωνή του κινήματος για τα δικαιώματα των μαύρων στις ΗΠΑ


Κηδεύτηκε την Πέμπτη, στον Εθνικό Καθεδρικό της Ουάσινγκτον η κύρια γυναικεία φωνή του κινήματος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της δεκαετίας του ’60 στις ΗΠΑ και επί δεκαετίες πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Μαύρων Γυναικών, Dorothy Height. Η Height έφυγε από τη ζωή την περασμένη Τρίτη, ενώ στην κηδεία της παραβρέθηκε και ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama, ο οποίος υπογράμμισε ότι της «αξίζει μια αξιότιμη θέση στις μνήμες των Αμερικανών».

Παρά τα 98 της χρόνια, η Height συνέχισε να μάχεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ακτιβιστική της πορεία ξεκίνησε από τα εφηβικά της χρόνια, όταν διαδήλωνε στην πλατεία Times της Νέας Υόρκης, φωνάζοντας «Σταματήστε το λιντσάρισμα». Στις δεκαετίες του ‘ 50 και του ’60 ήταν επικεφαλής των γυναικών που βοήθησαν τον Martin Luther King και άλλους ακτιβιστές να οργανώσουν το κίνημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ακτιβίστρια DeLores Tucker αποκάλεσε την Height ως «είδωλο για όλες τις Αφροαμερικανές γυναίκες». «Αποκαλώ τη Rosa Parks τη μητέρα του κινήματος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Dorothy Height είναι η βασίλισσα» είχε δηλώσει παλιότερα η Tucker.

H Height βρισκόταν πάνω στη σκηνή του μνημείου Lincoln, λίγα μόλις μέτρα μακριά από το σημείο που ο Martin Luther King έδινε την περίφημη ομιλία του το 1963. «Μίλησε περισσότερο από όσο είχε υπολογιστεί» θυμόταν το 1997 η Height. «Αλλά μόλις τελείωσε, ήταν ξεκάθαρο ότι η ομιλία του θα αντηχούσε σε όλες τις γενεές γιατί είχε αιχμαλωτίσει τους πάντες».

Η Height ορίστηκε πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Μαύρων Γυναικών των ΗΠΑ το 1957 και παρέμεινε στην ίδια θέση μέχρι το 1997, όταν και είχε φτάσει σε ηλικία 85 ετών. «Ελπίζω να μη συνεχίσω να εργάζομαι τόσο σκληρά για όλο το υπόλοιπο της ζωής μου. Αλλά είτε πρόκειται για την Επιτροπή είτε για κάτι άλλο, θα συνεχίσω για το υπόλοιπο της ζωής μου να μάχομαι υπέρ της ισότητας, της δικαιοσύνης, της εξάλειψης του ρατσισμού, για μια καλύτερη ζωή για τις οικογένειές μας και τα παιδιά μας».

Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στην κηδεία της, ο Barack Obama κάλεσε όλους τους Αμερικανούς να προσευχηθούν για εκείνη και το Συμβούλιο που συνέβαλε στο να γίνει περισσότερο «τέλειο». «Χάρη στο έργο της, η οποία ήταν συχνά η μόνη γυναίκα σε συναντήσεις με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Height τοποθετείται στο πάνθεον των Αμερικανών ηγετών, από τη Mary McLeod Bethune μέχρι τον Martin Luther King» υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Επί σχεδόν 10 δεκαετίες, η Height επιδίωξε να ζήσει μια ζωή που ανύψωνε τους άλλους» δήλωσε, ενώ αστειευόμενος είπε: «όταν έχεις έναν ανιψιό 88 ετών, έχει ζήσει μια γεμάτη ζωή».

πηγή tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: