Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2010

Άρχισαν τα όργανα στους Δήμους: Στάση πληρωμών εργαζομένων
Σε οικονομικό αδιέξοδο έχει περιέλθει ο δήμος Πειραιά, είπε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, ο δήμαρχος Παναγιώτης Φασούλας, τονίζοντας ότι από τις 13 Αυγούστου ο δήμος κάνει στάση πληρωμών αφού δεν μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, ούτε καν να πληρώσει τους εργαζόμενους.

Αιτία γι΄αυτό το αδιέξοδο είναι, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Φασούλας, η απόφαση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων να παρακρατήσει 2,2 εκατ. ευρώ που είναι τμήμα της κρατικής επιχορήγησης μέσω των αυτοτελών πόρων, λόγω οφειλών του δήμου από δάνεια που έχει πάρει.

Ο κ. Φασούλας τόνισε ότι επί των ημερών του ο δήμος δεν έχει πάρει κανένα δάνειο ενώ έχει αποπληρώσει μέρος των δανείων των προηγούμενων δημοτικών αρχών.

Είπε ακόμη ο δήμαρχος Πειραιά ότι για το πρόβλημα έχει ενημερωθεί ο υπουργός Οικονομικών και ότι πρέπει να δοθεί λύση άμεσα.

Ο κ. Φασούλας αναφέρθηκε στην παρακράτηση του συνόλου της τακτικής επιχορήγησης τον Ιούλιο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προς τον Δήμο ύψους 2.192.267,80 ευρώ.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στο πρόβλημα και τόνισε: «Καταφέραμε να κρατήσουμε το Δήμο όρθιο μέχρι τώρα, αλλά η αλήθεια είναι ότι με μηδέν έσοδα από την κεντρική εξουσία, είναι αδύνατον να λειτουργήσει ένας Δήμος δύο χιλιάδων ανθρώπων».

«Καταλαβαίνει κανείς πόσο μεγάλο αντίκτυπο μπορεί να έχει σε μια πόλη που η μεγαλύτερη "επιχείρηση" της πόλης του Πειραιά είναι ο Δήμος Πειραιά, με δύο χιλιάδες εργαζόμενους.

» Φοβάμαι ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σε αναγκαστική στάση πληρωμών, αν και εφόσον βεβαίως η κυβέρνηση δεν δώσει άμεσα μια λύση σε αυτό το πολύ μεγάλο πρόβλημα» προειδοποίησε.

Ο κ. Φασούλας δήλωσε ότι ζητά από το υπουργείο Οικονομικών μια καλύτερη ρύθμιση, μία παρακράτηση ενός συγκεκριμένου ποσού κάθε μήνα ή αποπληρωμή του χρέους με ένα καλύτερο επιτόκιο και όχι παρακράτηση του συνόλου του ποσού.

πηγή http://news.in.गर

Επιστολή των υπαλλήλων
Από την πλευρά του οι εργαζόμενοι του δήμου και συγκεκριμένα το Σωματείο Οδηγών Μηχανικών & Εργατοτεχνιτών δήμου Πειραιά, με επιστολή του ζητά «Την άμεση απεμπλοκή των χρημάτων που προορίζονται για την τακτική μισθοδοσία των υπαλλήλων. Τον άμεσο διακανονισμό του χρέους ώστε να μην μπαίνει σε κίνδυνο η τακτική μισθοδοσία μας. Από τη δημοτική Αρχή να διατεθεί κάθε διαθέσιμος Δημοτικός πόρος κατά προτεραιότητα, στην πληρωμή της τακτικής και υπερωριακής μισθοδοσίας των υπαλλήλων του Δήμου μας μέχρι να ρυθμιστεί η σημερινή δυσχερή κατάσταση από την μη καταβολή των Κ.Α.Π.».

Σε περίπτωση μη ικανοποίησης των αιτημάτων τους, οι εργαζόμενοι προειδοποιούν με δυναμικές κινητοποιήσεις.

Για να διαβάσετε την επιστολή του Σωματείου ΕΜ&Ε δήμου Πειραιά, κάντε κλικ εδώ: epistoli_ipallilon_peiraia.doc

Από την άλλη, οι εργαζόμενοι του Δήμου Ζακυνθίων παραμένουν για πολλούς μήνες απλήρωτοι, ενώ δεν τους έχει καταβληθεί το πενιχρό και κουτσουρεμένο επίδομα άδειας, οδηγώντας τους σε οικονομική εξαθλίωση και αδυναμία ανταπόκρισης στις οικογενειακές και καθημερινές τους υποχρεώσεις (δάνεια κ.λ.π.).

Η πρόκληση είναι ακόμα μεγαλύτερη καθώς οι υπεύθυνοι της κατάχρησης των χρημάτων του Λαού της Ζακύνθου και των εργαζομένων του Δήμου κυκλοφορούν ελεύθεροι πίνοντας άνετοι τον καφέ τους σε γνωστά κοσμικά στέκια. Προκαλούν, αφήνοντας στην τύχη τους εκατοντάδες εργαζόμενους του Δήμου Ζακυνθίων και ενώ έχουν οδηγήσει το Δήμο σε οριστική διάλυση καθώς αδυνατεί να καλύψει τις καθημερινές λειτουργικές ανάγκες του και να εξυπηρετήσει τους πολίτες.

Επικίνδυνη είναι και η αδιαφορία των υπηρεσιών του Κράτους (Υπουργείο Εσωτερικών και Υπουργείο Οικονομικών) που σφυρίζουν αδιάφορα στην λύση του προβλήματος, αλλά και στην τιμωρία των υπευθύνων, παρά τις συνεχείς και επίμονες παρεμβάσεις τόσο του Συλλόγου Εργαζομένων όσο και της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. καλεί τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γιάννη Ραγκούση με προσωπική του παρέμβαση να βάλει τέλος στην αδιαφορία που δείχνουν όλοι στην επίλυση του προβλήματος με την προώθηση των πιο κάτω αποφάσεων:

1. Να διαταχθεί Οικονομικός – Διαχειριστικός έλεγχος για το Δήμο Ζακυνθίων για τα τελευταία πέντε (5) χρόνια και να αποδοθούν οι ευθύνες όπου αναλογούν.

2. Να σταλούν τα αποδεικτικά έγγραφα της κατάχρησης και της πλαστογραφίας για την λήψη Δανείου, χωρίς να υπάρχει απόφαση των συλλογικών οργάνων του Δήμου Ζακυνθίων, στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

3. Να ενισχυθεί οικονομικά άμεσα ο Δήμος Ζακυνθίων έτσι ώστε να ανταπεξέλθει στις λειτουργικές του ανάγκες (μισθοδοσία προσωπικού κ.λ.π.) προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του.

Σε αντίθετη περίπτωση, ο Δήμος Ζακυνθίων θα παραμείνει κλειστός, καθώς τα οικονομικά προβλήματα διογκώνονται και είναι αδύνατη η παροχή υπηρεσιών στους πολίτες. Πόσο μάλλον σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και ύφεσης στην τουριστική κίνηση. Υπό τις συνθήκες αυτές η οικονομία του νησιού θα δεχθεί την χαριστική βολή.

Οι εργαζόμενοι στο δίκαιό τους αγώνα θα έχουν την ενεργό συμμετοχή και συμπαράσταση όλων των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. καλύπτει συνδικαλιστικά κάθε απόφαση και παρέμβαση των εργαζομένων του Δήμου Ζακυνθίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: