Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2010

Προσπάθεια τρομοκράτησης της Αυτοδιοίκησης


Στις αρχές του καλοκαιριού του 2007 ο Δήμος Ελληνικού με τη συνδρομή πολλών δήμων της Αττικής και την παρουσία χιλιάδων πολιτών, βουλευτών σχεδόν όλων των πολιτικών κομμάτων, πολιτικών αρχηγών, του ίδιου του σημερινού πρωθυπουργού, συνδικάτων, κοινωνικών οργανώσεων, αλλά και εκπροσώπων της Εκκλησίας, έβαζε τέλος στον αυθαίρετο αποκλεισμό της παραλίας και της θάλασσας. Στις 30 Μαΐου και στις 10 Ιουνίου του 2007 τα κάγκελα που απέκλειαν την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στην ακτή του Αγ. Κοσμά αφαιρέθηκαν. Με μια μεγαλειώδη κινητοποίηση, χωρίς κανένα απολύτως επεισόδιο βίας, με την παρουσία μεγάλων αστυνομικών δυνάμεων, τα συνεργεία των Δήμων αφαίρεσαν την περίφραξη και άνοιξαν τον δρόμο προς τη θάλασσα στους πολίτες.

Από τότε, με τις προσπάθειες του Δήμου Ελληνικού, με διάθεση δημοτικών κονδυλίων, υπαλλήλων αλλά και με τη συνδρομή δεκάδων εθελοντών, η πλαζ συντηρείται και παραδίδεται καθαρή κάθε καλοκαιρινή μέρα σε χιλιάδες ανθρώπους που αναζητούν τη δροσιά της θάλασσας. Υποδομές για τους λουόμενους, ναυαγοσώστες, ομπρέλες, καθίσματα, όλα προσφέρονται δωρεάν. Ειδικές υποδομές για ΑμεΑ έδωσαν τη δυνατότητα σε ανθρώπους που χρόνια είχαν να μπουν στη θάλασσα, να κάνουν ένα άνετο μπάνιο. Θα ήταν απόλυτα λογικό η διαχείριση της ακτής να έχει ήδη δοθεί στον δήμο. Πολύ περισσότερο γιατί η ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του κράτους από τις αρχές του 2008 με την 87/2008 γνωμοδότησή της έκρινε άκυρες και παράνομες τις συμβάσεις με τις οποίες είχε παραχωρηθεί η πλαζ στην εταιρεία που την εκμεταλλευόταν. Η παραπάνω πράξη του ΝΣΚ με την υπογραφή της από τον τότε αρμόδιο υφυπουργό έγινε πράξη της διοίκησης. Και όμως!

Σήμερα, τρία και πλέον χρόνια μετά, η εταιρεία όχι μόνο παραμένει στην ακτή, αλλά και διεκδικεί τεράστια ποσά - 1.700.000 ευρώ - σαν αποζημίωση από τον δήμαρχο Ελληνικού και επτά δημοτικούς συμβούλους. Η εταιρεία, που εκμεταλλευόταν την ακτή, με αγωγή της που δικάζεται την Πέμπτη 21/10/2010 στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθήνας στέφεται κατά των αιρετών του Δήμου Ελληνικού και διεκδικεί από όλους και τον καθένα τους ξεχωριστά το παραπάνω ποσό, με τον ισχυρισμό ότι δεν λειτούργησαν σαν Δημοτική Αρχή αλλά σαν μια παραδημοτική συμμορία, που προκάλεσε φθορές, καταστροφές της περιουσίας και απώλειες κερδών στην επιχείρηση. Σημειώνεται ότι από το 2008 αλλά και πρόσφατα έχει τεθεί στη βουλή το ζήτημα της ανάθεσης της διαχείρισης της ακτής στον Δήμο Ελληνικού και της έξωσης της εταιρείας από τον χώρο που κατέχει με παράνομη, όπως προαναφέραμε, σύμβαση. Οι αρμόδιοι υπουργοί τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΠΑΣΟΚ απαντούν ότι μελετούν το θέμα. Εν τω μεταξύ η εταιρεία που όλο το καλοκαίρι (και του 2010) λειτούργησε τελείως παράνομα δύο νυχτερινά κέντρα πάνω στην ακτή, προσπαθεί να εκδικηθεί για την άρση του αυθαίρετου αποκλεισμού της παραλίας.

Το κατ’ εξοχήν πολιτικό πρόβλημα, της ελεύθερης πρόσβασης στην ακτή, θα παρουσιαστεί σε λίγες μέρες σαν μια ιδιωτική διαφορά μεταξύ μιας δήθεν ζημιωμένης εταιρείας και οκτώ ιδιωτών που συμβαίνει να είναι ο δήμαρχος, οι αντιδήμαρχοι, ο πρόεδρος και η γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου και δύο ακόμη δημοτικοί σύμβουλοι του Ελληνικού.

Ανατίθεται στη δικαστική εξουσία να το λύσει, αφού οι κυβερνήσεις δεν τόλμησαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: