Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2011

Δήμοι ενημερώνουν και κινητοποιούνται ενάντια στο χαράτσι

ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ

Ουρές σχηματίζουν από χθες οι πολίτες έξω από το δημαρχείο της Νέας Ιωνίας ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της δημοτικής αρχής να πουν όχι στην πληρωμή του έκτακτου τέλους ακίνητης περιουσίας μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ
Ο δήμαρχος της Νέας Ιωνίας κάλεσε τους δημότες του να πληρώσουν μόνο το αντίτιμο του ηλεκτρικού ρεύματος υποσχόμενος να παρέχει νομική κάλυψη στους αντιρρησίες. Με οδηγίες που δημοσιεύθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα του δήμου http://www.neaionia.gr/Home.aspx?LangID=1 οι κάτοικοι της Νέας Ιωνίας μπορούν να καταβάλουν μέσω ΑΤΜ μόνο τα χρήματα που αντιστοιχούν στο ηλεκτρικό ρεύμα και στην συνέχεια με την απόδειξη και την αστυνομική τους ταυτότητα να καταθέτουν τα στοιχεία τους στην δημοτική αρχή η οποία θα αναλάβει την νομική τους υποστήριξη σε περίπτωση διακοπής της ηλεκτροδότησης.

Από χθες το πρωί εκατοντάδες κάτοικοι της Νέας Ιωνίας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του δημάρχου και καταθέτουν τα αποδεικτικά στα γραφεία του Δήμου.

Η αντιδήμαρχος Όλγα Κατιμερτζή με την οποία επικοινώνησε το protothema।gr εξηγεί πως η κίνηση της δημοτικής αρχής «είναι το δικό μας ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ στον κατήφορο και την οικονομική εξαθλίωση στην οποία οδηγούμαστε» και συμπληρώνει πως «ο κόσμος της Νέας Ιωνίας δεν έχει άλλα οικονομικά αποθέματα για να πληρώσει τα χαράτσια που του επιβάλουν κάθε μέρα»। Όσο για την ανταπόκριση των δημοτών η αντιδήμαρχος επισημαίνει πως «από την Δευτέρα το πρωί τουλάχιστον 1000 πολίτες ζήτησαν την συνδρομή του Δήμου ώστε να μην πληρώσουν το συγκεκριμένο χαράτσι».

αντιγραφή από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


"Αντάρτικο" από τον Δήμο Νέας Ιωνίας:
Να μην πληρώσουν το χαράτσι της ΔΕΗ οι δημότες

Πρωτοβουλία στήριξης των δημοτών ανέλαβε ο Δήμος Νέας Ιωνίας αναφορικά με το χαράτσι για τα ακίνητα που εντάσσεται στον λογαριασμό της ΔΕΗ. Ο δήμος Νέας Ιωνίας, τόσο μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του όσο και διά στόματος του δημάρχου Ηρακλή Γκότση, καλεί τους δημότες να μην πληρώσουν τον αντισυνταγματικό φόρο ενημερώνοντας παράλληλα για το πώς μπορούν να πληρώνουν μόνο την κατανάλωση ρεύματος στα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης των τραπεζών.

Την ίδια ώρα ο δήμος δεν σταμάτησε εκεί: προχώρησε και στη συγκρότηση επιτροπής που θα συγκεντρώνει τις αποδείξεις που προσκομίζουν οι δημότες, ώστε να αντιμετωπίζεται το θέμα συλλογικά, με τον δήμο να εκπροσωπεί τους πολίτες ως επίσημος φορέας.

Ακόμη, αποδεικνύοντας έμπρακτα πως υπάρχουν δήμοι που βγαίνουν από την πεπατημένη και στηρίζουν ουσιαστικά τους πολίτες, ο δήμαρχος υποσχέθηκε πως, στην περίπτωση που κοπεί το ρεύμα σε όσους δεν πλήρωσαν, θα επιστατρευθούν τα συνεργεία της Τεχνικής Υπηρεσίας ώστε να επανασυνδέεται το ρεύμα άμεσα.

Σημειώνεται πως η απόφαση "μη πληρωμής" ελήφθη μετά από λαϊκή συνέλευση.

Ο δήμαρχος της πόλης Ηρακλής Γκότσης μας μίλησε για την πρωτοβουλία, για την ανταπόκριση του κόσμου και για τη γενικότερη κατάσταση στη χώρα τονίζοντας πως "τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν γιατί ο κόσμος δεν αντέχει".

* Πείτε μας για την εντυπωσιακή πρωτοβουλία του δήμου σας.

Έγιναν συσκέψεις με τον Εμπορικό Σύλλογο και τους άλλους συλλόγους της περιοχής και αποφασίστηκε από κοινού να μην πληρωθεί το χαράτσι της ΔΕΗ. Οι λόγοι είναι δύο. Πρώτον το θεωρούμε παράνομο και δεύτερον δεν έχουμε να το πληρώσουμε ή τουλάχιστον η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών μας δεν μπορεί να το πληρώσει.

Οι δικηγόροι του δήμου μας ασχολούνται με τις νομικές λεπτομέρειες του ζητήματος, καθώς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αποφάσισε να απαγορεύσει την είσπραξη μέρους του ποσού και κατάθεση αυτού στο Ταμείο Παρακαταθηκών. Καταφέραμε να βρούμε άκρη και να προχωρήσουμε μέσα από τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης.

Ζητάμε από τους δημότες μας να πληρώνουν εκεί τον λογαριασμό της ΔΕΗ αφαιρώντας το ποσό του από το χαράτσι και στη συνέχεια να φέρνουν την απόδειξη στον δήμο, να υπογράφουν εδώ μία εξουσιοδότηση επιτρέποντας στον δήμαρχο να κάνει ομαδική προσφυγή για να μην τους κοπεί το ρεύμα. Άλλωστε δεν υπάρχει λόγος να κοπεί το ρεύμα αφού η κατανάλωση έχει πληρωθεί.

Ωστόσο, αν πάλι μας μπλοκάρουν, θα βρούμε άλλο τρόπο να προστατεύσουμε τους δημότες μας. Παράλληλα βρισκόμαστε σε συνεννόηση και με τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, αλλά έχουμε δημιουργήσει και ομάδα εθελοντών που θα επανσυνδέει το ρεύμα στους δημότες εφόσον αυτό κοπεί. Τέλος, τελούμε εν αναμονή αναφορικά με την απόφαση της προσφυγής που έκανε ο δικηγορικός σύλλογος που αφορά την αντισυνταγματικότητα του χαρατσιού.

* Πως ανταποκρίνονται οι δημότες σε αυτή σας την πρωτοβουλία;

Πραγματικά η ανταπόκριση των δημοτών είναι τεράστια, καταφθάνουν στο δημαρχείο κατά δεκάδες. Άλλωστε οι δημότες μας είναι εργαζόμενοι είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα, μισθοσυντήρητοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, δηλαδή άνθρωποι που πλήττονται περισσότερο από τα μέτρα της κυβέρνησης.

Δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση το ότι δεν μπορούν να πληρώσουν. Δεν πρόκειται για υπερβολή. Ενδεικτικά υπέγραψα δεκαπενθήμερη μισθοδοσία εργαζόμενης εδώ στον δήμο, που λόγω των κρατήσεων ήταν 2 ευρώ. Πώς να πληρώσει αυτή η γυναίκα τα χαράτσια, αν ο μισθός της για τις 15 μέρες είναι 2 ευρώ; Βιώνουμε εξωπραγματικές καταστάσεις. Ο Δήμος Νέας Ιωνίας δεν μπορεί να μένει ασυγκίνητος. Πόσο δε μάλλον όταν την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε μία μαζικότατη συγκέντρωση.

* Πώς βλέπετε εσείς την πολιτική κατάσταση σήμερα;

Κάθε μέρα οι εξελίξεις είναι ραγδαίες। Αύριο μπορεί να μην έχουμε κυβέρνηση. Ο μονόδρομος “Μνημόνιο, Μεσοπρόθεσμο, πολυνομοσχέδιο” δεν οδηγεί πουθενά. Δεν γίνεται να παίρνεις χρήματα από τα λαϊκά στρώματα επειδή μπορείς. Δεν αντέχουν άλλο. Η Νέα Ιωνία είχε τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μετά από αυτήν της Ερμού. Τώρα τουλάχιστον το 20% των καταστημάτων έχει κλείσει. Πρέπει να δούμε διαφορετικά τα πράγματα και, στον βαθμό που περνάει από το χέρι του δήμου, θα το πετύχουμε.

αντιγραφή από την ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΥΓΗ

Μεγαλώνει το ρεύμα ενάντια στο χαράτσι

Ακόμη τρεις μεγάλοι δήμοι της Αττικής προστέθηκαν στο «κύμα» ενάντια στο χαράτσι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, που ξεκίνησε από τη Νέα Ιωνία।
Πρόκειται για τους Δήμους Περιστερίου, Ελληνικού-Αργυρούπολης και Σαρωνικού (Καλύβια-Ανάβυσσος-Π. Φώκαια), όπου οι διοικήσεις αποφάσισαν να προσφέρουν νομική βοήθεια σε όσους δημότες θελήσουν να μην πληρώσουν το ειδικό τέλος ακινήτων που θέλει να εισπράξει η κυβέρνηση μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού, εξηγώντας και το πώς μπορεί να αποφευχθεί η πληρωμή του.

Υπενθυμίζεται ότι ο δήμαρχος Ν. Ιωνίας, Η. Γκότσης, έχει από την περασμένη εβδομάδα διαθέσει προσωπικό που παρέχει πληροφορίες στους δημότες για το πώς να πληρώνουν τους λογαριασμούς μέσω των τραπεζικών ΑΤΜ, αφαιρώντας το ειδικό τέλος. Το ίδιο προσωπικό παραλαμβάνει τις αποδείξεις πληρωμής και συγκεντρώνει το απαραίτητο υλικό μέσω του οποίου θα κατατεθούν μαζικά εξώδικα στη ΔΕΗ προκειμένου να αποφευχθεί η διακοπή του ηλεκτρικού. Παράλληλα, οργανώνονται ομάδες εθελοντών που θα επανασυνδέουν το ρεύμα, ακόμη και παράνομα.

Στο πλευρό του Δήμου Νέας Ιωνίας συνασπίστηκαν ακόμη δύο δήμοι, οι δήμαρχοι των οποίων εξελέγησαν κυρίως με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ο Π. Φιλίππου (Σαρωνικός) και ο Χρ. Κορτζίδης (Ελληνικό-Αργυρούπολη), που αποφάσισαν και έστειλαν επιστολή ζητώντας ανάλογες πρωτοβουλίες από την Κεντρική Ενωση Δήμων (ΚΕΔΕ) και την Περιφερειακή Ενωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ). Από προχθές προστέθηκε στο κύμα και ο Δήμος Περιστερίου, ένας από τους μεγαλύτερους της Αττικής και ολόκληρης της Ελλάδας.

Κίνδυνος για την υγεία

Οπως μας είπε ο δήμαρχος Περιστερίου Α.Παχατουρίδης (ανεξάρτητος-παλαιότερα στηρίχθηκε από τη Ν.Δ.), εκτός από τη νομική βοήθεια σε μεμονωμένους δημότες, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να στείλει εξώδικα στη διοίκηση της ΔΕΗ, σε κάθε μέλος του Δ.Σ. ξεχωριστά, αλλά και στα μέλη των συνεργείων που κόβουν τις παροχές σε όσους δεν πληρώνουν: «Τους καθιστούμε υπεύθυνους, προσωπικά τον καθέναν, ενημερώνοντας και την Εισαγγελία, για τον κίνδυνο που μπορεί να αντιμετωπίσει η υγεία και η σωματική ακεραιότητα συμπολιτών μας που θα μείνουν χωρίς παροχή ρεύματος. Δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε τον ηλικιωμένο συμπολίτη μας χωρίς το ρεύμα που χρειάζεται για να συντηρεί στο ψυγείο τα φάρμακά του», τονίζει ο κ. Παχατουρίδης. «Είναι τραγικό να ακούς τον γέροντα να λέει πως μπορεί να ζήσει με το φως των κεριών, αλλά όχι χωρίς ψυγείο για τα φάρμακα... Και τι θα συμβεί όταν πιάσουν τα μεγάλα κρύα και βρούμε κάποιον ξυλιασμένο στο σπίτι του;». Ρωτάμε τον κ. Παχατουρίδη για τον αριθμό των καταναλωτών της ΔΕΗ στο δήμο του αλλά τον βρίσκουμε απροετοίμαστο: «Πρέπει να είναι πάνω από 300.000».

Εάν σε αυτούς προστεθούν οι 30000 της Ν. Ιωνίας, οι 24.000 του Δήμου Σαρωνικού και οι περίπου 22.000 του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης φθάνουμε σε έναν αριθμό καταναλωτών της ΔΕΗ που προσεγγίζει τις 400.000, ενώ είναι πολλοί οι δήμοι που σκέφτονται να ενταχθούν στο κίνημα κατά του χαρατσιού. Κρίσιμος μπορεί να αποδειχθεί ο ρόλος που καλούνται να αναλάβουν τα συλλογικά όργανα των δήμων, όπως η ΚΕΔΕ με πρόεδρο το δήμαρχο Καλλιθέας Κ. Ασκούνη, και η ΠΕΔΑ, με πρόεδρο τον δήμαρχο Αγ. Αναργύρων-Καματερού Ν. Σαράντη (αμφότεροι εξελέγησαν με στήριξη ΠΑΣΟΚ). Ο κ. Ασκούνης, τον οποίο ρωτήσαμε σχετικά, επιφυλάχθηκε να απαντήσει μέχρι να λάβει το σχετικό αίτημα των τριών δημάρχων, δει το περιεχόμενό του και το συζητήσει στα διοικητικά όργανα της ΚΕΔΕ.

αντιγραφή από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: