Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2011

Οι δήμοι καταρρέουν και ο Φ. Σαχινίδης προσφέρει... κατανόηση


Κατανόηση και πέραν τούτου ουδέν είχε να προσφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φ। Σαχινίδης στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για τον υπαρκτό κίνδυνο οικονομικής κατάρρευσης των δήμων εξαιτίας των μεγάλων περικοπών στους πόρους τους, που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2012. Άκαρπη ήταν και η χθεσινή, δεύτερη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών και τώρα οι αιρετοί ζητούν άμεσα ραντεβού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο προκειμένου να βρεθεί λύση.

Ο προϋπολογισμός για το 2012 προβλέπει απόδοση Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) στους δήμους ύψους 2,4 δισ. ευρώ και ΣΑΤΑ (πόροι για αναπτυξιακά έργα) ύψους 608 εκατ. ευρώ, όταν στον προϋπολογισμό 2011 τα αντίστοιχα ποσά ήταν 3,5 δισ. ευρώ και 630 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις έξι μήνες πριν, οι τότε ηγεσίες του υπουργείου Οικονομικών και Εσωτερικών είχαν εκτιμήσει το ελάχιστο λειτουργικό κόστος των δήμων, στις σημερινές οικονομικές συνθήκες της χώρας, στα 3,8 δισ. ευρώ.

Οι δήμαρχοι επανέλαβαν στον αναπληρωτή υπουργό ότι με τις παραπάνω αποδόσεις οι δήμοι οδηγούνται σε "λουκέτο", αφού δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις δαπάνες μισθοδοσίας προσωπικού και στις βασικές λειτουργικές τους ανάγκες। Από την πλευρά του, ο Φ. Σαχινίδης αναγνώρισε τις ανάγκες των δήμων και τα προβλήματα που υπάρχουν, ωστόσο ξεκαθάρισε πως υπό τις υφιστάμενες συνθήκες οι ΚΑΠ των ΟΤΑ δεν μπορούν να αυξηθούν.

πηγή Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: