Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2012

Στο φως η παγωμένη λίμνη της Ανταρκτικής


Έναν εντυπωσιακό εξερευνητικό άθλο πέτυχαν την Κυριακή Ρώσοι επιστήμονες ύστερα από επική προσπάθεια στην παγωμένη έρημο της Ανταρκτικής, που κράτησε σχεδόν 30 χρόνια. Η τελευταία φάση της εξερευνητικής γεώτρησης για την “ανακάλυψη” της θαμμένης κάτω απ' τους πάγους, μυστηριώδους λίμνης , ανατολική Ανταρκτική, ξεκίνησε το 1998, αλλά ολοκληρώθηκε μόλις προχτές!

Κάτω από τις πιο ακραίες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη (-89C!), η ρωσική εξερευνητική ομάδα κατάφερε να διατρήσει στρώμα πάγου 4 χιλιομέτρων και να φτάσει στην επιφάνεια της υπόγειας λίμνης, η οποία εικάζεται ότι είναι μια “δεξαμενή” συντήρησης της πλέον “απαρχαιωμένης” μορφής ζωής πάνω στη Γη! Η λίμνη παραμένει θαμμένη κάτω από τους πάγους τα τελευταία 14 εκατομμύρια χρόνια (!) και οι επιστήμονες ελπίζουν ότι στο απόλυτο σκοτάδι των νερών της συντηρούνται άγνωστες μορφές ζωής από την περίοδο της Δημιουργίας...

Όπως μετέδωσε χτες το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, οι Ρώσοι επιστήμονες ολοκλήρωσαν τη γεώτρηση και έφθασαν στην επιφάνεια της λίμνης, σε βάθος 3.768 μέτρων κάτω από τους πάγους του Νότιου Πόλου. Μέχρι το βάθος των 3.000 μέτρων η διάτρηση του πάγου εξελίχθηκε σχετικά ομαλά, ωστόσο έπειτα απ' το σημείο αυτό η κρυσταλλική δομή του άλλαξε και έγινε τόσο σκληρός όσο το γυαλί! Στις 12 Ιανουαρίου η γεώτρηση σταμάτησε και τη θέση του διατρητικού γεωτρύπανου πήρε ένα μικρότερο θερμικό, που σχεδιάστηκε για να ανοίξει δίοδο λιώνοντας τα τελευταία 10 μέτρα πάγου.

Η λίμνη γλυκού νερού Βοστόκ, μήκους 250 χιλιομέτρων και πλάτους 50 χιλιομέτρων (η επιφάνειά της είναι 12.500 τ.χ, σχεδόν όση η λίμνη Οντάριο στον Κανάδα), εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του '70 με τη βοήθεια βρετανικών ραντάρ.

Οι γεωτρήσεις επανελήφθησαν τον Ιανουάριο εφέτος, αφού είχαν διακοπεί ουσιαστικά από το 1998 σε βάθος 3.580 μέτρων, δηλαδή 188 μέτρα πάνω από το στρώμα του νερού. Η διακοπή είχε αποφασιστεί έπειτα από εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, μέχρι να υπάρξουν ασφαλέστερες τεχνολογίες γεώτρησης για να αποφευχθεί ενδεχόμενη μόλυνση του απομονωμένου από τον "έξω κόσμο" οικοσυστήματος της λίμνης.

"Ένα γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας μας περιμένει το 2012: Θα φτάσουμε στα ύδατα της λίμνης Βοστόκ, ηλικίας 30 εκατομμυρίων ετών", είχε δηλώσει πέρυσι ο Ρώσος υπουργός Φυσικών Πόρων και Οικολογίας Γιούρι Τρούντεφ. "Κανένας δεν έχει καταφέρει ακόμη να φτάσει σε τέτοιο βάθος κάτω από τη Γη", είχε δηλώσει.

Σύμφωνα με τη ρωσική επιστημονική κοινότητα, η μελέτη των πάγων από τη γεώτρηση, και των υδάτων της λίμνης θα επιτρέψει στους ειδικούς να εκπονήσουν ένα σενάριο για τις φυσικές κλιματικές αλλαγές των επομένων χιλιετιών στον πλανήτη Γη.

Ωστόσο, καθώς πλησιάζει ο πολικός χειμώνας και η πολική νύχτα στην Ανταρκτική, με θερμοκρασίες που έχουν ήδη πέσει κάτω από τους -40C, οι επιστήμονες θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη βάση τους το συντομότερο δυνατόν, αφού θα είναι αδύνατον λόγω των ακραίων θερμοκρασιών να μπορέσει να πετάξει αεροπλάνο για να τους παραλάβει...

Δεν υπάρχουν σχόλια: