Παρασκευή, 4 Ιανουαρίου 2013

Περικοπές και γκρίνια και στην Αγγλία
Προειδοποιητική επιστολή έστειλαν οι δήμαρχοι έξι μεγάλων δήμων της Αγγλίας προς την κυβέρνηση για την επικείμενη κατάρρευση των κοινωνικών και άλλων υπηρεσιών με τις νέες περικοπές που εξαγγέλθηκαν για την Αυτοδιοίκηση.
Οι Δήμαρχοι των δήμων Λίβερπουλ, Μπέρμιγχαμ, Νότιγχαμ, Λίντς, Νιούκαστλ και Σέφιλντ με μια επιστολή τους προς τον Γεν. Γραμματέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ. Ερικ Πίκλς ζητάνε άμεση συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς καθώς όπως υποστηρίζουν υπηρεσίες ζωτικής σημασίας κινδυνεύουν να καταργηθούν. 


Μια εβδομάδα νωρίτερα ο κ. Πίκλς είχε ανακοινώσει ότι τα δημοτικά συμβούλια στους νέους τους προϋπολογισμούς θα πρέπει να υπολογίζουν σε μια περικοπή των εξόδων τους της τάξεως του 2-8% για την τρέχον διάστημα 2013- 2014, ενώ για το διάστημα από 2010 μέχρι 2015 θα πρέπει να υπολογίζουν στο 33%.
Οι δήμαρχοι στην επιστολή τους επισημαίνουν ότι οι περικοπές της κυβέρνησης έχουν οδηγήσει σε "μια επικείμενη οικονομική κρίση στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας», και οι μη θεσμοθετημένες υπηρεσίες όπως ο πολιτισμός, διατρέχουν κίνδυνο εξαφάνισης, λόγω των νομικών ευθυνών που υπάρχουν για τη χρηματοδότηση, της εκπαίδευσης και των κοινωνικών υπηρεσιών.


Ο δήμαρχος του Νιούκαστλ Νίκ Φορμπς ανακοίνωσε αυτό το μήνα ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να κόψει ολόκληρο τον προϋπολογισμό του πολιτισμού το επόμενο έτος. Ο Δήμαρχος του Λίβερπουλ Τζο Άντερσον έγραψε επιστολή στον πρωθυπουργό κ. David Cameron, υποστηρίζοντας ότι τα 143 εκατομμύρια στερλίνες που κόπηκαν για τα επόμενα δύο χρόνια κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε επανάληψη των ταραχών του 2011 που παρατηρήθηκαν στην Αγγλία.


Χαρακτηριστικό σημείο της επιστολής των δημάρχων είναι αυτό όπου υποστηρίζεται ότι δεν έχει κανένα νόημα να μιλάμε για ανάπτυξη όταν καταργούνται βασικές υπηρεσίες για την λειτουργία των πόλεων. Επίσης οι δήμαρχοι επισημαίνουν ότι οι περικοπές είναι γεωγραφικά άδικες καθώς περικόπτονται δαπάνες σε περιοχές που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα κοινωνικά προβλήματα.

Όπως και στην Ελλάδα οι δήμαρχοι της Αγγλίας επισημαίνουν ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση υπέστη τις μεγαλύτερες μειώσεις από κάθε άλλη δημόσια υπηρεσία όμως τονίζουν το γεγονός ότι χάθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας και ότι το κόστος αυτής της πολιτικής θα γυρίσει στην κυβέρνηση ως ανάγκη παροχών κοινωνικής στήριξης.
Όμως ο κ. Πικλς απάντησε στους δημάρχους ότι θα πρέπει να περικόψουν τις δαπάνες τους και να φορολογήσουν τους πολίτες τους.
 

Σας θυμίζει τίποτα;

Παρασκευή, 28 Δεκέμβριος 2012
Πηγή: myota.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: